SECTOR VITIVINÍCOLA | 02/03/2011  AlimenCat

La venda de cava arriba al seu màxim històric

Durant el 2010 el sector del cava ha venut un total de 244 milions d'ampolles, gairebé un 12 per cent més que en el 2009, fet que suposa el millor any en volum de vendes de tota la seva història. Així ho ha revelat Gustau Garcia Guillamet, president del Consell Regulador del Cava, qui ha atribuït aquestes xifres "al gran esforç i dedicació de les nostres bodegues", així com a "la qualitat del producte del cava, que compleix amb les expectatives del consumidor".

cava_cont_02_03_11

Font: Consell Regulador del Cava.

  

En el mercat interior es van vendre 95 milions d'ampolles, un 8 per cent més que l'any 2009, mentre que en el mercat internacional, les vendes van ascendir a 149 milions d'ampolles, fet que suposa un increment del 13 per cent. Segons Garcia Guillamet "el cava és el vi espanyol amb denominació d'origen (DO) amb més volum d'exportació" i, a més, torna a situar-se com el vi espumós elaborat pel mètode tradicional que més ven a l'estranger, ja que ha passat dels 103 als 149 milions d'ampolles venudes durant els últims deu anys.
 
Tant al mercat interior com a l'exterior, el volum més important de vendes de cava es produeix en l'últim quadrimestre de l'any, convertint el 2010 en el millor any en tota la història del cava en volum de vendes, seguit del 1999, quan a conseqüència del canvi de segle es van vendre 230 milions d'ampolles. El president del Consell ha apuntat que les vendes en el mercat interior, tot i haver crescut, "estan encara per sota de les vendes de l'any 2006, any rècord, que es van situar en els 101 milions d'ampolles".
 
Pel que fa a gustos, el cava brut lidera tant el consum nacional com l'internacional. El 51 per cent dels espanyols prefereix el cava brut seguit pel brut nature (28 per cent), el semisec (20 per cent) i, en últim lloc, el sec (1 per cent).
 
 

Rècord històric de vendes en el mercat exterior

Alemanya continua sent el principal país importador de cava, amb 41 milions d'ampolles, creixent un 17 per cent després del descens registrat l'any anterior. El Regne Unit se situa en segon lloc, amb més de 32 milions d'ampolles i un descens del 2 per cent.
 
Bèlgica consolida el tercer lloc amb una pujada del 34 per cent i més de 21 milions d'ampolles. El quart lloc és per als Estats Units, amb 17 milions d'ampolles venudes, fet que suposa un creixement del 18 per cent. El Japó continua ocupant el cinquè lloc amb més de 5 milions d'ampolles i un creixement del 19 per cent respecte l'exercici anterior.
 
França puja al sisè lloc amb un creixement del 15 per cent i amb gairebé 4 milions d'ampolles venudes desbancant Suïssa, que ocupa el setè lloc amb més de 3 milions. El president del Consell Regulador del Cava ha ressaltat aquesta dada, ja que "els francesos coneixen i valoren molt els vins espumosos", fet pel qual l'increment del cava en aquest país és molt significatiu.
 
Així mateix, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, ha afirmat que el "Departament vol ser un aliat del sector vitivinícola català, i el vol ajudar en la promoció, comercialització i venda dels vins i caves". Segons el conseller, les prioritats que han de marcar el futur d'aquest sector són la professionalització, la qualitat del producte i la internacionalització. En aquest sentit, Pelegrí ha afirmat que l'Administració agrària catalana no pot "limitar" el sector i està estudiant diverses propostes de desburocratització per facilitar l'economia productiva.