ENQUESTA NUTRICIONAL | 04/03/2011  AlimenCat

Es publiquen els resultats de la primera enquesta nacional d'hàbits alimentaris

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha presentat els resultats de la primera enquesta nacional d'ingesta dietètica espanyola. En aquest estudi s'ha posat de manifest que només el 43% de la població enquestada consumeix hortalisses diàriament i el consum mitjà de fruites és de menys de tres peces al dia, que és la quantitat mínima recomanada.

macedònia_cont_04_03_11

 

L'enquesta s'ha realitzat a 3.000 persones amb edats compreses entre els 18 i els 64 anys i és la primera d'aquestes característiques que es realitza en el conjunt d'Espanya. Entre els seus objectius fonamentals destaquen, entre d'altres, els de conèixer els hàbits alimentaris de la població espanyola i l'obtenció de dades que ajudin a conèixer i avaluar el seu estat nutricional.
 
Una de les principals recomanacions que es desprèn després de conèixer les dades resultants és que la població espanyola hauria d'augmentar el consum de cereals, preferentment integrals, fruites, hortalisses, llegums, fruits secs i oli d'oliva, per aconseguir una dieta equilibrada.
 
Pel que fa al consum de productes carnis, que aporten bàsicament proteïnes i greixos, se supera els valors recomanats en la piràmide d'alimentació saludable, i per això es recomana moderar el seu consum, en particular el de carns grasses, que hauria de ser ocasional.
 
Per altra banda, el consum de peix és de 3,8 racions per setmana, el que estaria dins de la freqüència recomanada, que es fixa entre 3 i 4.
 
Pel contrari, el consum d'hidrats de carboni està descompensat a la baixa, per la qual cosa s'aconsella l'increment d'aliments que els continguin. Aquest grup inclou les patates, arròs i altres cereal com pa, pasta, farines, cereals d'esmorzar i certs tipus de galetes. La ingesta diària d'hidrats de carboni es correspon amb 3,3 racions per càpita, enfront de les 4 o 6 recomanades.
 
Davant d'aquests resultats, les recomanacions recollides en l'enquesta per millorar la ingesta dietètica dels espanyols són, a banda d'augmentar el consum de cereals, fruites, hortalisses, llegums i fruits secs, moderar el consum dels sucres, ja que una ingesta elevada pot afavorir el sobrepès, l'obesitat i la càries dental.
 
També s'aconsella reduir el consum de carns grasses, embotits i brioixeria, per disminuir la ingesta de greixos saturats i reduir el nivell de colesterol i el risc de patir malalties cardiovasculars, així com mantenir una adequada hidratació a través del consum d'aigua, infusions, sucs de fruita, brous, etc.
 
En definitiva, seguir una alimentació mediterrània, que és un model ric, variat i saludable; practicar diàriament exercici físic moderat; i, ajustar la ingesta d'aliments d'acord al nivell d'activitat habitual.