COOPERATIVISME AGRARI CATALÀ | 04/03/2011  RuralCat

Les cooperatives agràries s'uneixen per enfortir les estratègies de comercialització

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la 7a Edició de Debats Cooperatius, que ha tingut com a objectiu compartir coneixements i escoltar les veus de tots els cooperativistes. A l'acte, realitzat a Barcelona, han assistit prop de 175 persones, majoritàriament representants de cooperatives agroalimentàries catalanes.

cloenda_cont_04_03_11

Vista general de la sala en el moment de la presentació de les conclusions dels tallers. Font: FCAC.

 

L'edició d'enguany ha comptat amb la presència de Luca Granata, director general del Consorzio Melinda SCA, de la regió italiana Trentino-Alto Adige, que ha presentat el seu model d'èxit en la comercialització de productes cooperatius. El missatge principal de la seva intervenció ha estat que per a una empresa, ser petit no significa ser bonic, ans al contrari, és sinònim de feble i inestable. Per aquest motiu, ha encoratjat els agricultors del món a unir-se per aconseguir més competitivitat.
 
Així mateix, la participació en els tallers ha conclòs amb una sèrie d'aportacions, com per exemple, la importància que han adquirit les agrobotigues, ja que són una bona eina per transmetre al consumidor la qualitat del producte de cooperativa, doncs el vinculen a valors de confiança, proximitat i territori. També s'ha fet referència a la millora del disseny i l'estratègia de comercialització per fer arribar el producte al consumidor, conservant sempre el segell cooperatiu. Una altra reflexió ha estat que, per fer front a la distribució, cal enfocar-se en la concentració de l'oferta i així aconseguir la dimensió necessària que permeti a les cooperatives tenir més poder de negociació.
 
Durant la cloenda, Domènec Vila, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, ha valorat la tasca realitzada per les cooperatives i les ha encoratjat a avançar en les línees estratègiques definides. També s'ha compromès a treballar, conjuntament, per aconseguir una bona gestió dels recursos disponibles.
 
Aquesta acció, que també ha comptat amb la presencia de Xavier López, director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, ha estat subvencionada pel Departament d'Empresa i Ocupació i el SOC, a través del programa de projectes innovadors, cofinançat pel Fons Social Europeu.
 
 

Més de 25 anys d'història

La FCAC, creada l'any 1983, representa els interessos de les cooperatives agràries i els seus socis i alhora proporciona l'assessorament i els serveis necessaris que possibiliten una gestió empresarial competitiva. Actualment, la FCAC compta amb el 80% de les cooperatives agràries actives del territori i un total de 75.000 pagesos i 200.000 habitants de comarques rurals reben els serveis d'aquestes empreses.
 
En l'exercici de la seva actuació té el compromís d'afavorir les entitats que en són membres i els seus associats, així com la població agrària i el món rural en general, amb la intenció de reforçar el cooperativisme agrari català.