DIA INTERNACIONAL DE LA DONA | 08/03/2011  RuralCat

L'Associació Femenina del Medi Rural de Catalunya celebra el seu 25è aniversari

L'Associació Femenina del Medi Rural de Catalunya (AMFAR) ha complert 25 anys donant a conèixer el treball de la dona del camp i món rural. La gran majoria d'elles han estat durant molts anys sense cotitzar a la seguretat social i sense cap reconeixement jurídic però, gràcies a la tasca d'associacions com aquesta, la seva situació ha anat millorant.

dona_cont_08_03_11

 

Segons l'associació, fa 25 anys, hi havien 64.224 dones agricultores i només un 23 per cent cotitzava a la seguretat social. Ara hi ha 18.200 i cotitza un 30 per cent, però encara està lluny de les dades masculines de cotització, que se situen al voltant del 70 per cent. De tota manera, el fet que el 10 per cent de tots ells hagi passat a formar part de societats SATS o cooperatives, els ha beneficiat ja que, en cas de separació o mort del cònjuge, poden obtenir la seva part proporcional encara que no cotitzin a la seguretat social.

 
Des del 1986, el sector agrícola ha sofert molts canvis, com l'entrada a la Unió Europea i un augment dels reconeixements jurídics i socials de la dona agricultora. Per exemple a Catalunya, actualment, s'ofereix suport econòmic a la dona de més de 40 anys que estigui treballant a l'explotació i vulgui accedir a la cotitularitat.
 
A més, entre el 2009 i 2010 s'han registrat unes 2.000 dones, un 81 per cent a Lleida, un 11 per cent a Tarragona, un 5 per cent a Girona i un 3 per cent Barcelona. Això ha estat possible, en part, gràcies al projecte Rural Activa, d'AMFAR, que té com a objectiu promocionar la dona del món rural i fer visibles les seves experiències.
 
 

Dia Internacional de la Dona

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona i amb motiu d'aquesta celebració han estat molts els càrrecs i institucions públiques que s'han referit a la importància de la dona en el món agrícola. En aquest aspecte, la ministra del Ministeri del Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), Rosa Aguilar, ha assenyalat que la celebració d'aquest dia s'ha convertit en una magnífica ocasió per reflexionar sobre els avenços aconseguits, exigir canvis i celebrar els actes de valor i decisió de tantes dones rellevants de la nostra història moderna.
 
Pel que fa a la Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), aquesta ha revelat que si les dones en les zones rurals tinguessin el mateix accés que els homes a la terra, la tecnologia, els serveis financers, l'educació i els mercats, es podria incrementar la producció agrícola i reduir entre 100 i 150 milions el nombre de persones famolenques en el món. Aquesta és una de les conclusions que apareix en la publicació del seu informe anual sobre "L'estat mundial de l'agricultura i l'alimentació (SOFA 2010-1911)".
També ha alertat que quan es dóna feina a les dones rurals, aquestes acostumen a quedar marginades a ocupacions pitjor pagades, i sovint en formes d'ocupació menys estable, com a treball temporal, a temps parcial o amb salaris baixos.