SECTOR PORCÍ | 09/03/2011  RuralCat

AECERIBER i l'IRTA impulsen el porc ibèric selecte

Un grup de ramaders pertanyents a l'Associació Espanyola de Criadors de Bestiar Porcí Selecte Ibèric Pur i Tronc Ibèric (AECERIBER), procedents de Castella i Lleó, Andalusia i Extremadura s'ha reunit amb investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells i de Lleida, per impulsar i salvaguardar la selecció del porc ibèric.

visita_cont_09_03_11

Un moment de la visita de la delegació d'AECERIBER. Font: IRTA.

  

Els representants de l'associació han visitat durant dos dies les instal·lacions de l'IRTA i han intercanviat opinions i analitzat les necessitats del sector del porc ibèric selecte. Ambdues parts s'han compromès a estudiar la possibilitat d'establir col·laboracions futures en matèria de selecció genètica aplicada a les diferents varietats de la raça porcina ibèrica, a la creació d'un banc d'embrions i a estudiar de manera completa la qualitat de canals i de carns.
 
Els investigadors de l'IRTA de Monells (Girona) van exposar les investigacions realitzades pel Programa de Qualitat del Producte en la classificació de canals de la carn porcina, i van convidar al grup de ramaders a veure l'escorxador, la sala d'especejament experimental i la planta pilot d'elaboració de productes carnis. Després de l'explicació del tipus de controls i de gestió dels registres i dels llibres genealògics de porcí selecte en l'àmbit territorial de Catalunya, la delegació va poder visitar el Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA).
 
Els representants d'AECERIBER també es van dirigir al centre IRTA de Lleida, on van visitar les granges de producció del porc blanc (de 2.500, de 1.600, de 1.300 i 2.800 reproductores) i de diferents tipus d'engreix (de 7.200 i 5.000 places amb alimentació líquida).
 
AECERIBER ha valorat molt positivament les reunions realitzades entre ambdues entitats, ja que poden representar un nou impuls en la consecució dels objectius de la selecció del porc ibèric.