FESTAST 2011 | 15/03/2011  RuralCat

La 2a edició de Festast creix un 15 per cent en expositors

La 2a edició de la fira alimentària Festast, celebrada a Tortosa, ha finalitzat amb un 15 per cent més d'expositors que l'any passat. L'edició d'enguany, que s'ha perllongat durant quatre dies, ha comptat amb la participació de coneguts restauradors com Carme Ruscalleda i Isma Prados. L'acte de cloenda de la fira ha acollit el lliurament dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado 2011.

cartell_cont_15_03_11

Detall del cartell de la fira d'enguany. Font: Festast.

 

Festast, amb una superfície de 3.870 metres quadrats, ha agrupat 71 expositors, enfront els 62 de l'edició anterior, en el pavelló firal de Remolins, i ha dedicat part del seu espai a un celler per a conferències i presentacions de producte, una cuina per a fer demostracions de fogons, i també una exposició sobre artesania a la cuina.
 
Durant les jornades, que han dedicat tres dies al consumidor i un últim als professionals del sector, s'han oferit conferències, xerrades i demostracions d'experts professionals de la cuina, com Carme Ruscalleda, tres estrelles Michelin; el mediàtic Isma Prados; i d'altres gastrònoms, sumillers i coctelers reconeguts nacional i internacionalment.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha participat en el certamen amb un estand institucional per promocionar els productes autòctons amb distintiu de qualitat DOP i de proximitat, i també ha fet difusió de l'oferta formativa de diverses escoles de capacitació agrària (ECA).
 
 

Premis Gastronòmics Llorenç Torrado

Aquests premis, lliurats durant l'acte de cloenda de la fira, i que deuen el seu nom al periodista gastronòmic Llorenç Torrado, mort l'any 2007, volen ser un reconeixement a professionals i empreses que donen a conèixer la cultura gastronòmica catalana. Una comissió tècnica ha hagut de triar entre 41 candidatures per a les tres categories guardonades: cuina i restauració, producció i comerç de productes, i divulgació.
 
En la categoria Cuiners i Restauradors, el guanyador ha estat Isidre Gironès, del restaurant Ca l'Isidre de Barcelona. Ca l'Isidre destaca per la llarga trajectòria en la restauració de qualitat, la coherència entre la cuina i el producte, i la posada en valor dels productes de proximitat i de temporada, en una cuina on, des de fa 50 anys, es barreja la tradició i la modernitat.
 
En la categoria Productors i Comerciants, el guardó ha recaigut sobre l'Oli d'oliveres mil·lenàries de l'Associació Territori del Sènia, de Vinaròs. Aquesta associació, formada per 24 municipis –12 valencians, 9 catalans, i 3 aragonesos– promou el desenvolupament d'aquesta zona a través de l'impuls a l'elaboració d'oli d'oliva d'oliveres mil·lenàries, afavorint la innovació i l'ús de noves tecnologies.
 
Per últim, en la categoria de Divulgadors, el guanyador ha estat el cuiner i escriptor Josep Lladonosa, de Lleida. En Josep Lladonosa ha dut a terme una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, la cuina medieval, les cuines d'arròs, de fruita, de caça, ecològica, de guisats i picades, entre d'altres, i ha recuperat per a la memòria plats de diferents tradicions locals. Algunes de les 15 obres publicades sobre cuina i menjar han estat traduïdes a l'anglès i al francès.
 
 

 

Informació relacionada