METEOROLOGIA | 17/03/2011  RuralCat

Finalitza el temporal de pluges amb inundacions i embassaments al límit

El darrer temporal de l'hivern ha afectat l'àrea de muntanya del nord-est de Catalunya, amb acumulacions de pluja molt importants a la Serralada Transversal i al Montseny, i en especial les comarques del Vallès Oriental, Barcelonès nort i Maresme. Destaquen els 312 mm recollits a Viladrau i la tempesta que va afectar la ciutat de Barcelona amb aparell elèctric, calamarsa i una elevada intensitat de pluja de 48 mm en una hora.

gotes_cont_17_03_11.jpg

 

Pel que fa a la neu, les acumulacions de l’episodi de dilluns i dimarts han estat notables al sector oriental del Pirineu, amb un màxim de 54 cm de neu nova a Ulldeter. Quan a la mar, les boies oceanogràfiques han mesurat un onatge superior als 3 metres d'alçada a la meitat nord de la costa, amb una onada màxima de 5,5 metres a Blanes.

 

Estat dels embassaments a Catalunya

 
A causa del temporal dels darrers dies molts embassaments es troben al límit de la seva capacitat i alguns, com el de la Selva, s'han desbordat. De fet, l'acumulació d'aigua ha obligat a la presa de Susqueda a alliberar aigua després de 15 anys sense fer-ho. El pantà de Boadella també ha hagut de desembassar aigua, ja que estava pràcticament al 95 per cent de la seva capacitat. Aquesta circumstància ha provocat que el cabal d'alguns rius, com el del tram del Baix Ter, hagi augmentat per sobre de la mitjana habitual.
 
Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves hídriques actuals en els embassaments de les conques internes catalanes es troben en el 94 per cent de la seva capacitat.
Els interessats en ampliar la informació poden consultar la suma total de precipitacions registrades a les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques en el document adjunt, o visitar el web de l'ACA o del Servei Meteorològic de Catalunya.