REG | 17/10/2017  OdR

Experiències en el cultiu de soja amb diferents condicionants de reg, varietats i cicles

En el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica s’han organitzat tres activitats per donar a conèixer el cultiu de la soja a les Terres de Lleida. Aquest mes d’octubre s’ha realitzat una visita tècnica a cinc parcel·les comercials.

Aquest mes d’octubre s’ha realitzat una visita tècnica a cinc parcel·les comercials de soja a Lleida. Font: OdR

Aquest mes d’octubre s’ha realitzat una visita tècnica a cinc parcel·les comercials de soja a Lleida. Font: OdR

El passat 4 d’octubre va tenir lloc la tercera activitat programada per a conèixer el cultiu de la soja a les Terres de Lleida. Aquesta darrera visita tècnica complementa les dues jornades tècniques que es van fer a Tàrrega i a Vallfogona de Balaguer,  tot amb l’objectiu de presentar les dades bàsiques del cultiu, la seva comercialització, explicar els resultats obtinguts en diferents parcel·les comercials de diferents zones de regadius de la zona de Lleida de la campanya 2016 i finalment, en aquesta visita tècnica, conèixer cinc parcel·les comercials on actualment s’està fent soja amb diferents condicionants de reg, varietats i cicles.

La primera parcel·la visitada va ser a Castellnou d’Ossó i disposava d’una varietat 0+, amb sembra directa i eg per aspersió, les dues parcel·les següents foren a Linyola amb varietats de cicle 0 i 0+ i reg per gravetat. Posteriorment, a Menàrguens la parcel·la tenia una varietat cicle 0 i també amb reg per gravetat. Finalment, l’última parcel·la comercial que es va visitar va ser a Castelló de Farfanya amb reg per aspersió i una varietat de cicle I.

Durant la visita es va poder observar in situ els diferents estats de soja, l’estat de la planta, les diferències en densitats i altres aspectes productius abans de la collita. Però el més interessant de la visita va ser que els propis productors de les finques van explicar cada un dels aspectes tècnics del cultiu i els avantatges i inconvenients de diferents aspectes, compartint experiències útils per als que van assistir a la visita, que potser faran soja la propera campanya. En totes les parcel·les es va comptar amb les explicacions de  Josep M. Perera, de l’empresa Agroperera, que fa el seguiment del cultiu conjuntament amb el productor.

Aquesta visita tècnica es va organitzar des de l’Oficina del Regant-EA Tàrrega, l’Oficina Comarcal del DARP de la Noguera i l’empresa Agroperera. Els 25 assistents l’han valorat molt positivament i això anima a seguir realitzant activitats com aquesta amb l’objectiu de donar a conèixer el cultiu de la soja i l’experiència dels agricultors que l’han experimentat.