ALIMENTACIÓ | 17/10/2017  Pa de Pagès Català

El Forn del Passeig de Barcelona es proclama Millor pa de pagès català 2017

Miquel Guich (49 anys), del Forn del Passeig de Barcelona, s’ha proclamat guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017, celebrat a Gavà (Barcelona) aquest cap de setmana. El Concurs Millor Pa de Pagès Català de l’Any està convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català entre els flequers/flequeres que pertanyen a aquesta Indicació Geogràfica Protegida.

El jurat i els finalistes del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017. Font: IGP Pa de Pagès Català

El jurat i els finalistes del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017. Font: IGP Pa de Pagès Català

Miquel Guich va competir pel títol amb quatre finalistes més: Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), Jordi Morera (L’Espiga d’Or, Vilanova i la Geltrú), Ernest Righetti (Ca la Churra, Gavà) i Manel Turull (Fleca Turull, Terrassa). El Jurat de la Final 2017 va estar presidit per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. La resta del Jurat estava format per Toni Vera, guanyador del Concurs Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya 2016; Manel Cortés, Campió del Món de Brioxeria 1994 a París; Xavier Pàmies, guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2016 i el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Figuera.

El Forn del Passeig és una fleca familiar radicada al popular barri de Sant Andreu de la capital catalana. L’empresa té quatre botigues, totes al barri. Des de fa dos anys, el Forn del Passeig, liderat pel Miquel Guich, protagonitza una profunda transformació de la seva oferta flequera, introduint la utilització de masses mares de cultiu i donant als seus pans llargs processos de fermentació.

De fet el Pa de Pagès Català que va presentar Miquel Guich a la Final del Concurs està elaborat amb una massa mare de cultiu sòlida. A la formulació fa servir farines ecològiques i d’un grau d’extracció reduït. El seu pa té un procés de fermentació de 24 hores.

Guich, que és la primera vegada que es classificava a la final del Concurs Millor Pa de Pagès Català, va mostrar la seva satisfacció pel premi. “Ha estat increïble guanyar aquest Concurs, sabent que entre els finalistes hi ha flequers de primer nivell. Per a nosaltres és el millor recolzament que podíem rebre. Portem un temps treballant de valent per a aconseguir donar a tots els nostres productes la màxima qualitat”.

El guanyador del Concurs va rebre un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa.

Aquesta de Gavà ha estat la quarta edició del Concurs. Els anteriors campions han estat Ernest Righetti de Gavà (2014), Sílvia Marqués d’Alfarràs (2015) i Xavier Pàmies de Reus (2016).

Espectacle al teatre Espai Maragall La Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017 es va celebrar al teatre Espai Maragall de Gavà. Més de 500 persones van poder assistir en directe a la deliberació del Jurat i al show que van protagonitzar els actors de la Roda Produccions, companyia d’espectacles familiars fundada l’any 2001 sota la direcció de Dani Cherta.

El periodista de Gavà Televisió Josep Antoni Moreno va ser el conductor de la Final del Concurs, ajudat de forma puntual pel secretari del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Alfredo M. Verdegay.

Tot acabada la Final, concursants, jurats i públic assistent a l’acte van poder gaudir d’un còctel ofert per Càtering Futur, amb productes de proximitat del camp de Gavà, i especialitats amb DOP/IGP catalanes com el Formatge de l’Alt Urgell, Llonganissa de Vic, oli de les Garrigues i vins del Penedès, i sense falta el vermut de Reus.

Des del Consell Regulador volem agrair el patrocini de les empreses, Bongard, Bon Llevat, Farinera La Meta, Harinas Villamayor, Grup Regany, Farines Poquet, Vermuts Miró i Farinera La Segarra; així com la col·laboració de la IGP Llonganissa de Vic, la DOP Formatge de l’Alt Urgell (Cadí), la DOP Oli de Les Garrigues i la DOP Penedès, així com del suport de l’Ajuntament de Gavà i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.