MODERNITZACIÓ DE REGADIUS | 18/03/2011  RuralCat

Nou impuls als regadius del Garrigues Sud i de la Conca de Tremp

L'Executiu català ha aprovat aquesta setmana dos acords que representen el final del projecte del Garrigues Sud i l'inici de l'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp. Les obres de la quarta etapa del Garrigues Sud, amb un cost que supera els 67 milions d'euros, afavoriran 250 regants. Pel que fa a les obres previstes a la Conca de Tremp, tenen un import de gairebé 69 milions d'euros, i se'n beneficiaran 966 propietaris.

canal_cont_18_03_11

Canal de regadiu. Font: DAAM.

 

Gràcies a aquests dos acords es tiraran endavant les obres d'execució del projecte de la quarta etapa de la fase sis del regadiu Garrigues Sud, als termes municipals de Juncosa, Bellaguarda i els Torms, i també el projecte d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp.
 
 

Etapa final del projecte de regadiu Garrigues Sud

La quarta etapa del projecte de regadiu Garrigues Sud té el seu àmbit d'actuació a la part alta més allunyada de la Plana d'Urgell i de la Vall del Segre, on el sector agrari és el més important. Aquestes obres s'han adjudicat a través de REGSA per un import de 20.744.917 milions d'euros i se'n beneficiaran uns 250 regants. L'import total de l'actuació de la quarta etapa ascendeix a 67,41 milions d'euros i les anteriors tres etapes del projecte ja han transformat en reg 5.165 hectàrees.
 
El projecte comprèn, entre altres actuacions, l'ampliació d'una estació de bombament; tres embassaments de regulació; la infraestructura per a la distribució secundària i terciària; i la construcció de 724 preses d'aigua a peu de finca.
 
 

Ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp

El projecte d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp, que capta l'aigua de l'embassament de Sant Antoni, al riu Noguera Pallaresa, té un àrea regable que s'estén sobre una superfície de 4.508 hectàrees, amb una dotació de 6.460 metres cúbics per hectàrea i any per a conreus de farratges, cereals i fruiters.
 
Actualment, el regadiu existent a la Conca de Tremp és un regadiu tradicional, amb sèquies i canals en estat molt deteriorat i amb erosions importants que són causa de filtracions amb les consegüents pèrdues de cabals. Les obres de la captació i impulsió s'han adjudicat, també a través de REGSA, per un import de 6.837.320 euros i beneficiaran, quan s'acabin totes les actuacions, 966 propietaris. L'import previst per a tota l'actuació és de 68,8 milions d'euros.
 
 Les obres projectades comporten la modernització, l'ampliació i la consolidació de la zona regable en els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Llimiana, Talarn, i Tremp, mitjançant la transformació del reg actual per gravetat a un sistema de reg a pressió amb la xarxa pressuritzada.

 

Informació relacionada