PORCÍ | 17/10/2017  IRTA

Els Porc d’Or es repartiran entre 96 granges de 10 comunitats autònomes

Catalunya, Aragó i Navarra ocupen els primers llocs en el rànquing de nominats. Els premiats es donaran a conèixer el proper 17 de novembre a Segòvia durant la gala d’entrega dels premis Porc d’Or

L’IRTA ha anunciat les explotacions de porcí nominades a la XXIV edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. Un total de 96 explotacions de porcí de deu comunitats autònomes optaran el proper 17 de novembre a Segòvia a un dels 45 premis Porc d’Or que estan en joc.

Els premis Porc d’Or tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i a dia d’avui s’analitzen les dades de 850.000 reproductores, repartides entre 700 explotacions de tot el territori espanyol.

Les explotacions de porcí es nominen tenint en compte tres criteris productius: Taxa de Parts (TP), Productivitat Numèrica (PN) i Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB). A més, prèviament les granges han estat classificades en cinc categories segons la seva mida, sent la 1ª categoria explotacions de 10 a 200 truges, i la última (5ª) de més de 2.001 truges. Per cada criteri, en cada categoria, es nominen vuit o nou explotacions, sumant enguany 123 nominacions.

El jurat format per professionals i reconeguts experts de la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració, seleccionarà al 1r, 2n i 3r classificat per cada criteri a cada categoria, entregant-se una estatueta Porc d’Or d’or, plata i bronze, respectivament.

A més d’aquests premis, s’entregaran també quatre guardons especials: Porc d’Or amb Diamant, Porc d’Or del MAPAMA a la “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, Porc d’Or a la Màxima Productivitat i, el recent incorporat per iniciativa de Zoetis, Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

 

Catalunya, Aragó i Navarra ocupen els primers llocs en el rànquing de nominats

 

De les 10 comunitats autònomes que opten a un Porc d’Or, ocupa el primer lloc pel que fa a número de nominacions Catalunya, amb 33 granges i 48 nominacions en total (27 per a Barcelona, onze per a Lleida, 9 per a Girona i una per a Tarragona), augmentant en 7 les nominacions en relació amb l’any passat. La segueix Aragó amb 26 explotacions i 31 nominacions, de les quals 17 són per a Osca, tretze per a Saragossa i 1 per a Terol.

En aquesta edició Navarra torna a la tercera posició amb 16 nominacions i 13 granges; mentre que Castella i Lleó baixa al quart lloc amb 13 nominacions (i 12 granges) que es reparteixen les províncies de Segòvia (5), Sòria (3), Zamora (3), Burgos (1) i Àvila (1).

Galícia acumula aquest any 7 nominacions, 4 Ourense i 3 A Corunya; i 3 granges de Castella la Manxa opten a 4 nominacions (3 Albacete i 1 Toledo). Per a finalitzar, País Basc (Guipúscoa), la Comunitat Valenciana (València), La Rioja i Andalusia (Còrdova) sumen 1 granja al llistat de nominats.

 

Nou premi especial: Porc d’Or Zoetis a la Innovació

 

Pel que fa als premis especials Porc d’Or, aquest any estan nominades al màxim guardó, el Porc d’Or amb Diamant, 3 explotacions de Catalunya i 1 de Castella i Lleó: Granja Can Sola Vell, de l’empresa Piensos Picart S.A., a Llinars del Vallès (Barcelona); Granja Castellets, de l’empresa Pinsos Sant Antoni S.A., a Taradell (Barcelona); Granja Marganell, de l’empresa Pinsos Grau S.A., guanyadora del Porc d’Or amb Diamant 2016, i Granja Sanglas, de l’empresa Selecció Batallé, a San Cebrián de Castro (Zamora), que l’any passat aconseguia el Porc d’Or especial del MAPAMA.

Al Porc d’Or especial del MAPAMA a la “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient” opten 2 granges d’Aragó, 1 de Castella i Lleó i una altra de Castella la Manxa: Granja de Ves S.L., de l’empresa Afrivall – Vall Companys Grup, a Balsa de Ves (Albacete), Granja Silvio Nuñez Romaniega, de l’empresa Agrocesa – Vall Companys Grup, a Caleruega (Burgos); Granja La Puebla – Agropecuaria del Isábena, a La Puebla de Castro (Osca), i Granja Agropecuaria El Tormillo, a Castelflorite (Huesca), ambdues de l’empresa Mazana Piensos Compuestos.

A més, aquest any s’incorpora un nou premi especial: el Porc d’Or Zoetis a la Innovació, al que estan nominades també Granja de Ves S.L., Granja Silvio Nuñez Romaniega i Granja Albesa Ramadera, de l’empresa Piensos Costa, a Albesa (Lleida). Aquest premi neix amb l’objectiu de reconèixer anualment la iniciativa o el projecte d’innovació més destacat dins de la producció porcina.

Per últim, també s’atorgarà durant la gala d’entrega de premis el guardó a la Màxima Productivitat, que l’edició anterior va ser per a la Granja Sant Martí (Pinsos Grau S.A., a Sant Martí de Centelles) amb 37,26 garrins deslletats per truja i any.

 

Vint-i-quatre anys de reconeixement a l’excel·lència

 

L’IRTA va crear els premis Porc d’Or el 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

Actualment, en la seva XXIV edició, els premis Porc d’Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l’excel·lència en el seu treball.

 Aquesta nova edició dels premis Porc d’Or compta amb la coorganització local de la Diputació de Segòvia. A més, té de nou el suport de la Interprofesional del Porcino de Capa Blanca (Interporc) i de Zoetis, empresa que acompanya els premis des dels seus inicis.

 

 

Informació relacionada