FIRA DE SANT JOSEP 2011 | 21/03/2011  RuralCat

La 139a Fira de Sant Josep tanca les seves portes amb més de 300 expositors

Aquest any la Fira de Sant Josep de Mollerussa ha superat els 300 expositors. La 139a edició del certamen s'ha perllongat durant tres dies i ha acollit diverses activitats, entre les que destaca l'entrega dels Premis de la Maquinària Agrícola, Ramadera i Instal·lacions Agroindustrials a les empreses Ilemo-Hardi, Argilés Disseny i Fabricació, Fridecal, i Tecnymaq Neumatica.

cartell_cont_21_03_11

Detall del cartell de la 139a edició del certamen. Font: Fira de Sant Josep de Mollerussa.

 

Altres activitats de l'edició d'enguany han estat diferents exposicions de maquinària agrícola, jornades tècniques, assembles i reunions professionals, la 10a Borsa Interpirinenca de Cereals i  el 14è Concurs de Carretilles d'Elevació. Durant el Sopar de l'Expositor, que va aplegar gairebé 600 comensals, es va fer entrega dels guardons esmentats i dues distincions commemoratives dels aniversaris de les empreses expositores Vergés Equipaments (pels 50 anys) i Maquinària Agrícola Gildar (25 anys).
 
Pel que fa a la procedència dels expositors, que han ocupat una superfície d'exposició de prop de 25.000 metres quadrats, el 86 per cent procedien d'arreu de Catalunya, un 12 per cent d'altres punts de l'Estat espanyol i el 2 per cent restant de l'estranger, concretament de França.
 

Participació del DAAM

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha estat present a la fira amb un estand i ha organitzat una sèrie de jornades tècniques, emmarcades dins el Pla de Transferència Tecnològica 2011. Durant aquestes jornades s'ha debatut sobre temes com el tractor fruiter, la innovació en la maquinària d'aplicació de dejeccions ramaderes, l'estalvi en la contractació elèctrica de les comunitats de reg, les estratègies del sector porcí europeu en el nou context econòmic, etc. Han col·laborat en aquesta iniciativa el Centre de Mecanització Agrària, l'Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega, Gesfer, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).
 
Un altra actuació destacada del Departament a la fira l'ha portat a terme a través de PRODECA (Promotora d'Exportacions Catalanes SA), que ha donat a conèixer als visitants els productes amb distintiu de qualitat DOP Pere de Lleida, la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, la DOP Oli de les Garrigues, la DO Costers del Segre i productes del territori.
 
 

Premis de la Maquinària

Durant el Sopar de l'Expositor, que va aplegar gairebé 600 comensals, i va comptar amb l'assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es van lliurar els Premis de la Maquinària Agrícola, Ramadera i Instal·lacions Agroindustrials.
 
Aquests guardons inclouen quatre categories i diverses dotacions econòmiques, que són:
 
  • Premi Especial d'Innovació al Constructor/Expositor de Maquinària Agrícola i/o Ramadera de l'Estat Espanyol, dotat amb 1.600 euros i Placa d'Honor, atorgat pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (Delegació de Lleida): concedit a Ilemo-Hardi, de Lleida, per un equip per a tractaments fitosanitaris en cultius en línea, especialment vinya.
  • Premi d'Innovació en Maquinària Agrícola, dotat amb 1.100 euros i Placa d'Honor, atorgat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida: lliurat a Argilés disseny i fabricació, de Miralcamp, per una màquina per a la recol·lecció de fruita, amb sistema de transport individual per a cada fruit amb cassoletes.
  • Premi d'Innovació en Ramaderia Intensiva, dotat amb 1.100 euros i Placa d'Honor, atorgat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya (de la demarcació de Lleida): adjudicat a Fridecal, de Golmés, per un gestor energètic i col·lectors solars tèrmics d'alt rendiment amb tecnologia low-flow.
  • Premi d'Innovació en Maquinària o Instal·lacions Agroindustrials, dotat amb 1.100 euros i Placa d'Honor, atorgat pel Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya: entregat a Tecnymaq Neumatica, de Lleida, per soldadura i tall per plasma de qualsevol metall, sense gas, sense aire comprimit i sense elèctrodes.