SANITAT VEGETAL | 24/03/2011  RuralCat

Investiguen un dispositiu per detectar i combatre la flavescència daurada a les vinyes

Científics del Centre de Recerca i Investigació de Catalunya (Cric) han iniciat una investigació per desenvolupar un dispositiu ràpid i fiable capaç de detectar la flavescència daurada, una malaltia que afecta a la vinya i es caracteritza per la coloració groga o vermella que prenen les fulles. Aquesta malaltia, provocada per un fitoplasma que es propaga a través d'un insecte volador, ja s'ha detectat a diversos països europeus. El projecte de detecció, anomenat Vitisens, té com a objectiu frenar la propagació d'aquesta plaga a través d'un detector portàtil que podran aplicar els mateixos pagesos al camp.

vinya_cont_24_03_11

 

El sector vitivinícola és un dels més importants a la Unió Europea i un dels principals mercats de lideratge mundial. No obstant això, les empreses vitivinícoles s'enfronten actualment a una epidèmia causada per la flavescència daurada (FD) fitoplasma. Aquest organisme unicel·lular, que creix en la saba de la vinya, és responsable d'una malaltia destructiva i perillosa que afecta la productivitat de les plantes i causa danys severs, amb un impacte econòmic important.
 
Ja estès a Itàlia i França, la incidència de la flavescència daurada està augmentant ràpidament en altres països europeus, tot i les mesures obligatòries de control nacional i comunitari, que inclouen: l'eradicació de les plantes infectades, usar plaguicides i tractaments contra l'insecte vector, així com material de sembra sa.
 
Una de les raons principals la propagació però, és el fet que la inspecció visual segueix sent una pràctica habitual per determinar la presència de fitoplasma, tot i ser clarament insuficient per a la detecció d'infeccions latents. A més, els símptomes de la malaltia es poden confondre fàcilment amb altres malalties o alteracions fisiològiques.
 
Des del punt de vista tècnic, el sistema Vitisens, finançat en part per la Unió Europea, bàsicament constarà de dues parts. Per una banda, un cartutx d'un sol ús on s'injectarà la mostra corresponent per detectar si existeix la infecció, amb un cost previst d'entre 10 i 20 euros; i, per una altra banda, un lector portàtil que permetrà als viticultors poder interpretar adequadament els resultats generats, amb un preu de 1.000 euros aproximadament.