INNOVACIÓ | 20/10/2017  DARP

Grups Operatius catalans presenten els seus resultats a l’Agri-Innovation Summit 2017

Tres grups operatius catalans, subvencionats en la primera convocatòria d’ajuts per a la realització de projectes pilot innovadors del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 de Catalunya, han presentat els seus projectes en el marc de la cimera per a la innovació agrària celebrada els passats 11 i 12 d’octubre a Lisboa

El passat 11 i 12 d’octubre va tenir lloc a Lisboa l’Agri-Innovation Summit 2017, una cimera que va aplegar més de 500 agricultors, start-ups, investigadors, empreses, administracions i altres agents del sector agrari i rural d’arreu d’Europa.

Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de tres dels grups operatius que es van acollir a la primera convocatòria d’ajuts a la Cooperació per a la Innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, l’any 2015, per a la realització de projectes pilot innovadors, i amb la participació de Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Els Grups Operatius constitueixen un instrument d’innovació que permet al sector resoldre problemàtiques concretes o aprofitar oportunitats detectades, a partir del treball col·laboratiu entre diferents entitats (empreses agràries o forestals, cooperatives, indústries agroalimentàries, agrupacions de productors, universitats, centres de recerca, i altres agents de la cadena).

Els tres Grups Operatius que hi van participar ja disposen de resultats definitius dels seus projectes pilot . Aquests projectes, que van finalitzar el passat mes de setembre, són els següents:

  • “Rendibilitat de l’aplicació de noves tecnologies per a la consecució d’un reg amb màxima eficiència hídrica en una finca pilot de 100 hectàrees de vinya ecològica i convencional”. Grup Operatiu format per Codorniu, S.A. i la Comunitat de Regants de Raïmat.
  •  “Control de Monilinia spp. en fruita de pinyol: utilització de models de predicció i mètodes profilàctics”. Grup Operatiu format per Actel SCCL, Agropecuaria de Soses SCCL i Fruits de Ponent SCCL.
  • “Desenvolupament d’un concentrador de purins amb obtenció de dades en continu del nitrogen total”. Grup Operatiu format per Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit, Grup Solucions Manresa SLUP i Fundació Universitària Balmes.

Es pot consultar més informació sobre aquests projectes a través de la Xarxa d’innovació agroalimentària i Rural de Catalunya (Xarxa-i.cat).

Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar la mesura de cooperació per a la innovació. La primera convocatòria d’aquesta mesura que va publicar el DARP, a l’agost de 2015, va ser la primera a nivell de tot l’Estat. En aquesta convocatòria es van aprovar un total de 42 projectes per un valor total de 3.467.705€. En la convocatòria 2016, dotada en 3.500.000 € es van aprovar un total de 37 projectes; Actualment el DARP té oberta la tercera convocatòria d’aquests ajuts, dotada amb un import total de 4.000.000 €, dels quals un 57% van a càrrec dels pressupostos del DARP i el 43% restant a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Informació relacionada

El més llegit

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de juny

RuralCat estrena l’apartat d’Horta.Net amb informació sobre el programa de col·laboració per al sector hortícola català

Disponible el mapa de parcel·les vitivinícoles georeferenciades