INNOVACIÓ | 20/10/2017  DARP

Grups Operatius catalans presenten els seus resultats a l’Agri-Innovation Summit 2017

Tres grups operatius catalans, subvencionats en la primera convocatòria d’ajuts per a la realització de projectes pilot innovadors del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 de Catalunya, han presentat els seus projectes en el marc de la cimera per a la innovació agrària celebrada els passats 11 i 12 d’octubre a Lisboa

El passat 11 i 12 d’octubre va tenir lloc a Lisboa l’Agri-Innovation Summit 2017, una cimera que va aplegar més de 500 agricultors, start-ups, investigadors, empreses, administracions i altres agents del sector agrari i rural d’arreu d’Europa.

Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de tres dels grups operatius que es van acollir a la primera convocatòria d’ajuts a la Cooperació per a la Innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, l’any 2015, per a la realització de projectes pilot innovadors, i amb la participació de Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Els Grups Operatius constitueixen un instrument d’innovació que permet al sector resoldre problemàtiques concretes o aprofitar oportunitats detectades, a partir del treball col·laboratiu entre diferents entitats (empreses agràries o forestals, cooperatives, indústries agroalimentàries, agrupacions de productors, universitats, centres de recerca, i altres agents de la cadena).

Els tres Grups Operatius que hi van participar ja disposen de resultats definitius dels seus projectes pilot . Aquests projectes, que van finalitzar el passat mes de setembre, són els següents:

  • “Rendibilitat de l’aplicació de noves tecnologies per a la consecució d’un reg amb màxima eficiència hídrica en una finca pilot de 100 hectàrees de vinya ecològica i convencional”. Grup Operatiu format per Codorniu, S.A. i la Comunitat de Regants de Raïmat.
  •  “Control de Monilinia spp. en fruita de pinyol: utilització de models de predicció i mètodes profilàctics”. Grup Operatiu format per Actel SCCL, Agropecuaria de Soses SCCL i Fruits de Ponent SCCL.
  • “Desenvolupament d’un concentrador de purins amb obtenció de dades en continu del nitrogen total”. Grup Operatiu format per Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit, Grup Solucions Manresa SLUP i Fundació Universitària Balmes.

Es pot consultar més informació sobre aquests projectes a través de la Xarxa d’innovació agroalimentària i Rural de Catalunya (Xarxa-i.cat).

Catalunya ha estat una de les primeres regions europees a desenvolupar la mesura de cooperació per a la innovació. La primera convocatòria d’aquesta mesura que va publicar el DARP, a l’agost de 2015, va ser la primera a nivell de tot l’Estat. En aquesta convocatòria es van aprovar un total de 42 projectes per un valor total de 3.467.705€. En la convocatòria 2016, dotada en 3.500.000 € es van aprovar un total de 37 projectes; Actualment el DARP té oberta la tercera convocatòria d’aquests ajuts, dotada amb un import total de 4.000.000 €, dels quals un 57% van a càrrec dels pressupostos del DARP i el 43% restant a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Informació relacionada