Les DOP i IGP catalanes protagonitzen el concurs “El plat favorit dels catalans”
Enguany, es pot votar entre 22 plats que representen cadascuna de les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) o denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha al país. El concurs, organitzat per la revista "Cuina", està patrocinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i cervesa Estrella Damm, amb el suport d’Ametller Origen i amb la col·laboració del Fòrum.
Els productes de les DOP i IGP catalanes protagonitzen els plats finalistes del concurs “El plat favorit dels catalans”, que han preparat 22 restaurants d'arreu del país. Aquests restaurants han estat escollits per una comissió d'experts formada per Marc Ribas, cuiner i presentador dels programes 'Cuines' i 'Joc de cartes', de TV3; Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic, i Josep Sucarrats, director de la revista Cuina. La comissió ha comptat amb l'assessorament de la Federació Catalana de DOP i IGP.
El concurs per escollir el plat favorit dels catalans es fa entre el 16 d'octubre i el 19 de novembre mitjançant el web www.cuina.cat/platfavorit. Al web es poden consultar les receptes (clicar la X) i votar-les (clicar al cor).
Les votacions es faran en quatre fases:
- Del 16 d'octubre al 24 d'octubre: Podràs votar entre 22 plats. Es classificaran els vuit més votats.
- Quarts de final: del 25 d'octubre al 2 de novembre. Podràs votar entre vuit plats. Es classificaran els quatre més votats.
- Semifinals: del 2 al 8 de novembre. Podràs votar entre quatre plats. Es classificaran els dos més votats.
- Final: del 8 al 19 de novembre. Podràs votar entre dos plats. El plat vencedor es farà públic el 19 de novembre al Fòrum Gastronòmic, que aquest 2017 se celebra a Girona.
Llista de plats, DOP i IGP, i restaurants:
- Arròs negre amb sípia, calamarsons i maionesa cítrica: DOP Arròs del Delta de l’Ebre. L’Algadir del Delta. El Poblenou del Delta (Montsià)
- Mandonguilles de peus de porc i avellana amb sípia: DOP Avellana de Reus. Color d’Olor de Poma. Reus (Baix Camp)
- Remenat de fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada i bolets: DOP Fesols de Santa Pau. Hostal dels Ossos. Batet de la Serra (Garrotxa)
- Panadó de full de mantega Cadí farcit d’Urgèlia: DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Paisatges. La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
- Amanida de fruita vermella, mar i oli: DOP Les Garrigues. Els Fogons de la Carme. Cervià de les Garrigues (Garrigues)
- Trilogia de mantegues: DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Ca la Núria. Bellver de Cerdanya (Cerdanya)
- Mongetes del ganxet amb rossinyols i botifarra de perol: DOP Mongeta del Ganxet. Masia Can Ferran. Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental)
- Bacallà Lola: DOP Oli del Baix Ebre-Montsià. Hotel Diego. Santa Bàrbara (Montsià)
- Coca d'oli i olives amb bacallà confitat i vel d'oli: DOP Oli de l’Empordà. Antaviana. Figueres (Alt Empordà)
- Miniclotxa d'arengada i raïm amb el seu caputxino de tomàquet i oli d'empeltre: DOP Oli de Terra Alta. Nou Moderno. Vilalba dels Arcs (Terra Alta)
- La Pera: DOP Pera de Lleida. L’Estel de la Mercè. Lleida (Segrià)
- Mitjana de vedella a la brasa macerada amb oli d'oliva verge extra: DOP Siurana. El Cairat. Falset (Priorat)
- Coca de calçotada: IGP Calçot de Valls. Cal Ganxo. Masmolets (Alt Camp)
- Cuixa d’ànec confitada amb compota de clementines: IGP Clementines de les Terres de l’Ebre. Molí de Xim. Miravet (Ribera d’Ebre)
- Bombó de gall negre farcit de prunes amb aroma d’espígol i pinyons garapinyats: IGP Gall del Penedès. El Racó de la Calma. Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
- Farcellets de llonganissa en tres textures, carbassó i parmesà: IGP Llonganissa de Vic. Magda Subirana. Vic (Osona)
- Clotxa mar i muntanya: IGP Pa de Pagès Català. Més que Tapes. Reus (Baix Camp)
- Trinxat de Prades amb carpaccio de peus de porc amb botifarra negra: IGP Patates de Prades. Pep Cardona. Prades (Baix Camp)
- Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida: IGP Pollastre i Capó del Prat. Cèntric Gastrobar. El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
- Arròs cremós amb poma gala i formatge El Set, botifarra negra de Corçà i cruixent de granny Smith: IGP Poma de Girona. Es Portal. Pals (Baix Empordà)
- Arròs amb torró, gamba vermella i cansalada: IGP Torró d’Agramunt. Atípic. Agramunt (Urgell)
- Vedella estofada amb bolets: IGP Vedella dels Pirineus Catalans. Fonda Farré. Baro (Pallars Sobirà).
L’any passat, el concurs va estar dedicat al receptari tradicional i va guanyar l’escudella, per davant d’altres finalistes com el pa amb tomàquet, els canelons, el fricandó o l’arròs a la cassola.