PRODUCTES DE PROXIMITAT | 28/03/2011  AlimenCat

El Baix Llobregat engega la campanya gastronòmica "Els sabors de l'horta 2011"

L'inici de la campanya gastronòmica "Els sabors de l'horta 2011", organitzada pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat i el Consorci de Parc Agrari, ha estat un punt de trobada entre restauradors i pagesos. La campanya neix amb l'objectiu de transmetre els valors dels productes de proximitat i la riquesa de la zona. Més d'una trentena de gastrònoms i periodistes especialitzats de la comarca i de la resta de Catalunya han pogut degustar les propostes culinàries elaborades per a l'ocasió per vint-i-tres restaurants del Baix Llobregat.

tapa_cont_28_03_11

Detall del cartell de la campanya gastronòmica "Els sabors de l'horta 2011". Font: Parc Agrari del Baix Llobregat.

  

La proximitat de l'agricultura del Baix Llobregat, sovint tan desconeguda, ofereix a restauradors i consumidors un producte fresc i respectuós amb el medi ambient, així com la possibilitat de conèixer els professionals que l'han produït. Així mateix, el consum de productes de proximitat contribueix al manteniment d'una agricultura amb més de dos-cents anys d'història, especialitzada i de qualitat a l'entorn urbà.
 

La carxofa, protagonista de la jornada

El març i l'abril són els mesos de la Carxofa Prat. Per aquest motiu, els assistents a la presentació de la campanya gastronòmica van poder participar en un taller sensorial per percebre les característiques que fan d'aquesta carxofa no només un dels productes més emblemàtics de la comarca, sinó una hortalissa amb el segell de qualitat Indicació Geogràfica Protegida en tramitació.
 
De la mà de la Cristina Roig, cuinera i professora d'una escola d'hostaleria de Barcelona, el grup va poder tastar una carxofa que l'Escola d'Hostaleria de Castelldefels va definir com a "lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada, gustosa i suau. Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d'altres procedències, especialment per la suavitat del seu gust, i ser (la Carxofa Prat) menys oxidativa, així com per la seva textura fina, i la suau astringència produïda per la tenacitat de la carxofa".
 
Més tard, el grup va visitar la finca de Cal Xagó, on, acompanyats per Joan Ribas i Albert Bou, dos pagesos professionals del Baix, va poder descobrir els secrets més ben guardats del cultiu de la Carxofa Prat. I allí mateix, a peu de camp, els assistents van poder assaborir la carxofa de la manera més tradicional, a la brasa i amb un raig d'oli i sal.
L'acte final de la jornada va tenir lloc a la masia de Can Comas, on els vint-i-tres dels restaurants que participen en "Els sabors de l'horta 2011" van elaborar diverses propostes amb els productes frescos i de proximitat que ofereixen els pagesos del Baix Llobregat.