TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 26/10/2017  IRTA/RuralCat

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids

En el marc de la XXII Jornada Fructícola, l’IRTA ha presentat 15 noves varietats de poma amb bona adaptació a les condicions de cultiu a Catalunya. El cultiu de poma d’alta qualitat es presenta com una alternativa a la crisi del préssec.

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

Una de les novetats més rellevants de la XXII Jornada Fructícola, que es celebra aquesta setmana a Mollerussa, ha estat la presentació de 15 noves varietats de poma, principalment de Gala i Fuji, que s’adapten bé a les altes temperatures dels climes mediterranis i que per l’aspecte de la fruita, el gust i la seva textura poden ser considerades d’alta qualitat, aportant així valor per al productor i més satisfacció al consumidor.

En els últims 15 anys la producció de poma s’ha reduït a més de la meitat perquè molts productors van optar pel préssec. No obstant això, l’elevada demanda obliga a importar anualment 240.000 tones. L’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias veu en les noves varietats una opció atractiva perquè els productors recuperin aquest cultiu i puguin sobreposar-se així a la crisi del préssec. “Cal tornar a pensar en la poma però incorporant noves varietats més adaptades i amb un sistema de producció molt eficient”, assegura Iglesias.

Durant la trobada també s’han donat a conèixer els assaigs que ha realitzat l’IRTA en diferents àmbits de la fructicultura, com  per exemple: la importància de la mida de la poma en el moment de l’aclarida; les novetats en el control de la Monilinia (una malaltia fúngica que produeix importants minves en la fase de conservació i comercialització de la fruita); els efectes de certs insecticides sobre la població d’abelles; la rendibilitat de les plantacions de pera Conference a partir de l’ús de plantes preformades (una opció més cara en el moment de la plantació però que aporta millores en la producció i la rendibilitat respecte el sistema tradicional); o el control de malalties de l’ametller. També s’ha presentat el projecte Profruita amb novetats en xarxes anti-pedra.

Com en les anteriors edicions, s’ha comptat amb la presència d’un ponent estranger. Aquesta vegada ha estat Michele Braventt, assessor italià que ha presentat les tendències en tecnologia de producció i els seus costos en diversos països.

 

Les xifres de la jornada

 

Enguany, la Jornada Fructícola de Mollerussa celebra la seva edició número 22, consolidada com a referent tècnic per al sector. Durant els dos dies de la jornada (25 i 26 d’octubre)  s’espera l’assistència de més de 1.800 persones procedents de tot l’Estat i també d’altres països. Pel que fa a les empreses, hi participen unes 120 de manera activa i l’espai expositiu aplega un centenar d’estands. Les demostracions de camp i les ponències comercials també han augmentat i aquest any s’han presentat 22 novetats entre maquinària i productes agroquímics, entre altres.