TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 26/10/2017  IRTA/RuralCat

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids

En el marc de la XXII Jornada Fructícola, l’IRTA ha presentat 15 noves varietats de poma amb bona adaptació a les condicions de cultiu a Catalunya. El cultiu de poma d’alta qualitat es presenta com una alternativa a la crisi del préssec.

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

Una de les novetats més rellevants de la XXII Jornada Fructícola, que es celebra aquesta setmana a Mollerussa, ha estat la presentació de 15 noves varietats de poma, principalment de Gala i Fuji, que s’adapten bé a les altes temperatures dels climes mediterranis i que per l’aspecte de la fruita, el gust i la seva textura poden ser considerades d’alta qualitat, aportant així valor per al productor i més satisfacció al consumidor.

En els últims 15 anys la producció de poma s’ha reduït a més de la meitat perquè molts productors van optar pel préssec. No obstant això, l’elevada demanda obliga a importar anualment 240.000 tones. L’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias veu en les noves varietats una opció atractiva perquè els productors recuperin aquest cultiu i puguin sobreposar-se així a la crisi del préssec. “Cal tornar a pensar en la poma però incorporant noves varietats més adaptades i amb un sistema de producció molt eficient”, assegura Iglesias.

Durant la trobada també s’han donat a conèixer els assaigs que ha realitzat l’IRTA en diferents àmbits de la fructicultura, com  per exemple: la importància de la mida de la poma en el moment de l’aclarida; les novetats en el control de la Monilinia (una malaltia fúngica que produeix importants minves en la fase de conservació i comercialització de la fruita); els efectes de certs insecticides sobre la població d’abelles; la rendibilitat de les plantacions de pera Conference a partir de l’ús de plantes preformades (una opció més cara en el moment de la plantació però que aporta millores en la producció i la rendibilitat respecte el sistema tradicional); o el control de malalties de l’ametller. També s’ha presentat el projecte Profruita amb novetats en xarxes anti-pedra.

Com en les anteriors edicions, s’ha comptat amb la presència d’un ponent estranger. Aquesta vegada ha estat Michele Braventt, assessor italià que ha presentat les tendències en tecnologia de producció i els seus costos en diversos països.

 

Les xifres de la jornada

 

Enguany, la Jornada Fructícola de Mollerussa celebra la seva edició número 22, consolidada com a referent tècnic per al sector. Durant els dos dies de la jornada (25 i 26 d’octubre)  s’espera l’assistència de més de 1.800 persones procedents de tot l’Estat i també d’altres països. Pel que fa a les empreses, hi participen unes 120 de manera activa i l’espai expositiu aplega un centenar d’estands. Les demostracions de camp i les ponències comercials també han augmentat i aquest any s’han presentat 22 novetats entre maquinària i productes agroquímics, entre altres.

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància