Nou informe de l'evolució dels preus de la llet al món
El darrer informe publicat per l'Observatori de la Llet compara els preus percebuts pels productors de les diferents àrees lleteres, entre els anys 2009 i 2010, i constata que hi ha una tendència a la uniformització. Els preus pugen molt a Nova Zelanda i als Estats Units, si bé encara es mantenen per sota de la mitjana. Pel que fa a la UE, també existeix una pujada general entorn al 15 per cent; i, destaca França, on l'increment ronda el 8 per cent, situant-se per sobre de totes les altres zones en termes mitjans.
Font: Observatori de la Llet de Catalunya.
A Espanya el preu es manté i a Catalunya hi ha una lleugera pujada del 4,5 per cent. Tot i així, la pujada dels preus dels productes comprats per a l'alimentació de les vaques no hauran estat absorbits per aquesta imperceptible pujada del preu de la llet.
Informe del març de 2011
La presentació de l'evolució dels preus en diferents zones productives d'àmbit mundial es realitza trimestralment i anualment per donar a conèixer què passa en les àrees econòmiques de major influència en l'economia mundial del sector lleter. Tot i aquest caràcter trimestral, per la naturalesa de les dades, aquestes es van acumulant cada trimestre i, per tant, es presenta l'evolució des del 2004, fins a les últimes dades disponibles, en aquest cas les de gener de 2011.
A més dels preus internacionals s'inclouen els preus a Espanya i a Catalunya per poder comparar la seva evolució, d'una sola ullada.
Com a novetat, en aquest informe s'ha inclòs l'evolució del preu de la llet a la Unió Europea, a França i a Espanya des de l'any 1977 fins al gener de 2011, amb l'objectiu de veure la tendència en un espai de temps important.
La informació que dóna a conèixer l'Observatori de la Llet està extreta de diferents fonts sobre temes agraris, si bé des d'aquí se li dóna una visió global en forma de gràfics. Els preus d'Europa, França, EUA i Nova Zelanda (NZ) s'obtenen a través de l'associació LTO, normalitzats a la taxa de greix indicada en cada cas. La font dels preus d'Espanya és el FEGA (els preus són sobre greix real). Els preus de Catalunya són els facilitats pel DAAM (sobre greix real).
Finalment, en aquest informe les dades històriques des de l'any 1977 provenen del CIRCA (sigles en anglès del Centre Administrador de Recursos de Comunicació i Informació de la Unió Europea).