L'ECA d'Alfarràs realitza una jornada sobre la gestió de la matèria orgànica
L'escola de capacitació agrària (ECA) d'Alfarràs ha realitzat la jornada de transferència tecnològica "Gestió de la matèria orgànica en agricultura ecològica", on s'han exposat diferents estratègies (ús de fems, compost i adobs verds) per a la millora de la fertilitat dels sòls en el marc de l'agricultura ecològica mediterrània. La jornada ha comptat amb la participació de Jaume Altisent, director de l'ECA d'Alfarràs; Laia Viñas, tècnica de l'ADV de Producció Ecològica de Ponent; Neus Vinyals, tècnica col·laboradora del Centre de Capacitació Agrària de Manresa; i, Joan Romanyà, biòleg del Departament d'Edafologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.
Els assistents a la jornada han pogut observar el compost que estan realitzant els alumnes de l'ECA d'Alfarràs. Font: DAAM.
La gestió dels conreus ecològics exclou l'ús de fertilitzants sintètics i pesticides i, a més, pretén minimitzar les entrades de productes externs als sistemes agrícoles d'acord amb el Reglament CE 834/2007. Aquest tipus d'agricultura es basa en afavorir el reciclatge de nutrients dins de l'explotació i en particular en el sistema sòl-conreu. Per aconseguir que un sistema ecològic funcioni segons aquestes premisses és fonamental mantenir o millorar la qualitat del sòl bàsicament a partir de l'augment de la seva reserva en matèria orgànica i afavorir d'aquesta manera el funcionament biològic del sistema sòl planta.
Per aquest motiu, els tècnics i especialistes en la matèria convidats a la jornada han tractat diversos aspectes sobre el maneig del sòl vinculat a la matèria orgànica; el compost i compostatge, punts claus en la gestió de la fertilitat del sòl; els efectes a llarg termini de l'aplicació de fems sobre la qualitat del sòl; i també sobre la importància de la dosi i del compostatge.