Els millors olis d'oliva verges ecològics es troben a Fira Natura
La 10a edició del Concurs d'olis d'oliva verges ecològics ha fet públic el seu veredicte i ha premiat l'oli "Rincón de la Subbética Picudo-Hojiblanco", que podrà referenciar el guardó en l'etiquetat del seu producte distingit i comptarà amb un estand gratuït en l'edició 2012 de Fira Natura. El segon premi ha estat per a la mostra de nom comercial "Olicatessen", d'Els Torms, i en tercer lloc ha quedat "Rincón de la Subbética Hojiblanco". Els guardons es lliuraran en el marc de la 13a edició de Fira Natura, que se celebra del 8 al 10 d'abril, a Lleida.
Cristina Bosch i Joan Vázquez en un moment de l'acte en el que s'ha publicat el veredicte del concurs. Font: DAAM.
El Concurs d'oli d'oliva verge extra ecològic de Fira Natura és un dels més importants de Catalunya, i un mitjà molt adequat per a la promoció d'aquest producte. La present edició ha comptat amb una dotzena d'olis inscrits, superant considerablement la xifra dels vuit presentats el 2010.
El secretari general de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez, juntament amb la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Lleida, Cristina Bosch, han estat els encarregats de fer públic el veredicte de la desena edició del Premi al millor oli d'oliva verge ecològic. Tant el Departament com Ipcena, promotors d'aquest concurs, han coincidit en la voluntat de seguir impulsant el certamen, que també ha comptat amb la presència de la coordinadora de Fira Natura, Montse Ribalta.
Catalunya, capdavantera a l'Estat en empreses operadores d'oli d'oliva ecològic
El sector de l'oli d'oliva ecològic a Catalunya té una gran importància i actualment compta amb una superfície de 3.906 hectàrees, que representen el 3,2 per cent del total de superfície d'olivera de Catalunya. Aquesta superfície representa un increment, respecte l'any anterior, de prop d'un 22 per cent de l'olivera en ecològic, la qual cosa demostra la progressiva implantació que aquesta orientació productiva està adoptant a Catalunya en el sector oleícola.
A més, la producció d'oli d'oliva ecològic representa, en el conjunt de produccions ecològiques de Catalunya, gairebé el 22 per cent del total de la superfície ecològica cultivada catalana. Cal destacar, des del punt de vista dels operadors, la consolidació que s'observa en els àmbits de la fabricació i/o envasats d'olis d'oliva, amb un total de 40 empreses certificades, sis més que l'any passat. Aquest nombre d'operadors situa
Catalunya com a primera comunitat autònoma en volum d'empreses operadores d'aquest tipus oli d'oliva a l'Estat, amb una facturació l'any 2009 de més de 4 milions d'euros, representant el 4,7 per cent dels 85 milions d'euros que va facturar el total del secor ecològic a Catalunya.
Cal destacar que Catalunya, actualment, compta amb quatre Denominacions d'Origen Protegides (DOP) implantades a les comarques de Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, i una en procés de reconeixement comunitari a les comarques de Girona.