INNOVACIÓ | 03/11/2017  IRTA

Identificació molecular per a la millora de la qualitat en varietats vegetals

L’Associació Nacional d’Obtentors Espanyols (ANOVE), juntament amb les empreses Limagrain i SAT Nº8697 Royal i la col·laboració de l’IRTA, han iniciat el grup operatiu supra-autonòmic “Identificació molecular per a la millora de la qualitat en varietats vegetals”

Aquest nou grup operatiu té com a finalitat acostar els marcadors SNP al sector, a partir de la creació d’una plataforma única que serveixi per a la identificació varietal en una gran varietat d’espècies. Aquesta eina està dirigida als sectors d’obtenció, multiplicació, comercialització de llavors i plantes de viver, productors i les administracions.

Les diferències fenotípiques entre varietats són quasi sempre conseqüència de la seva diversitat genotípica i, per tant, és possible identificar-les individualment amb un estudi adequat del seu ADN.

Els assaigs per a determinar si dues mostres d’ADN corresponen o no a la mateixa varietat sol fer-se amb marcadors moleculars, que són una aproximació més ràpida i eficient i habitualment més econòmica que els mètodes que es basen en la comparació fenotípica.

Amb la seva proposta, el nou grup operatiu vol millorar la qualitat i protecció varietal aplicant un ús innovador als marcadors moleculars. Actualment els marcadors moleculars s’utilitzen amb èxit per part d’obtentors i de l’administració en la comprovació d’identitats varietals i en els processos de control de qualitat, gràcies a l’agilitat que ofereixen i al seu baix cost.

Després de finalitzar la primera fase de constitució l’octubre de 2017, es procedirà al pla d’execució del projecte. El grup operatiu “identificació molecular per a la millora de la qualitat de varietats vegetals” és un projecte inclòs dins del Programa Nacional de Desarrollo Rural, cofinançat en un 53% pel FEADER i en un 47% per fons del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, com a part del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020.

Informació relacionada

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància