FORMACIÓ | 07/11/2017  DARP

Alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa viatgen a Portugal i Huelva

Per tal de promoure la mobilitat formativa dels alumnes del Cicle Formatiu de Producció Agroecològica, l’Escola Agrària de Manresa ha realitzat un viatge tècnic de tres dies al sud de Portugal i a la província de Huelva per a conèixer la producció de pernil de Jabugo ecològic i altres experiències . Hi han participat trenta-un alumnes i dues professores.

Imatge del viatge dels alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa a Portugal i Huelva

Imatge del viatge dels alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa a Portugal i Huelva. Font: DARP

Buscant conèixer la producció de porc ibèric ecològic, es van visitar dues finques a la Sierra de Aracena, on es produeix el pernil de Jabugo, denominació d’origen a la qual pertanyen. L’Eduardo Donato és un català que va comprar la finca Dehesa Maladúa, on ha recuperat la raça Manchado de Jabugo  i on produeix els pernils més cars del món amb preus que superen els quatre mil euros la unitat. L’altra finca de producció de pernil ecològic de Jabugo és una explotació familiar anomenada Montefrío, on l’alumnat va poder veure com realitzen el cicle integral de producció de porc ecològic i els seus transformats a partir de vint verres productives.

Es van visitar tres finques més a l’Alentejo i l’Algarve, sud de Portugal, per a conèixer projectes socials i productius alternatius. El Lugar de l’Olhar Feliz és un jardí botànic comestible que col·labora amb altres projectes similars de zones climàtiques mediterrànies com ara Califòrnia, l’Àfrica del Sud... Disposa de centenars de varietats locals i exòtiques de cítrics, magraners, garrofers i plantes crasses, aromàtiques i medicinals. Tamera és un experiment social alternatiu on conviuen més de dues-centes persones amb l’objectiu de treballar per la pau al món a través del canvi personal, la millora de les relacions interpersonals a través de l’amor lliure i la intermediació. La Quinta Vale da Lama és un projecte d’ecoturisme sostenible amb una gestió holística de l’aigua.

Aprofitant l’oportunitat del viatge, es va gaudir de les extraordinàries platges de Portimao i es va fer una breu visita a Sevilla.