Molí dels Torms, dels Torms (Lleida), ha estat guardonat en la categoria de millor oli d'oliva verge extra de producció ecològica, en els premis "Aliments d'Espanya al Millor Oli d'Oliva Extra de la Campanya 2010/2011", que organitza el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM). Manuel Montes Marín, de Priego de Córdoba, ha estat el guanyador del millor oli d'oliva verge extra i, a més, ha obtingut el guardó al millor oli en la modalitat d'afruitats verds amargs. També han estat premiats en diferents categories El Labrador, de Fuente de Piedra (Màlaga) i la Canaleja, de Mèrida (Badajoz). Aquests guardons tenen com a objectiu promocionar i donar a conèixer els olis d'oliva verges espanyols de major qualitat organolèptica, així com estimular els productors a obtenir i comercialitzar olis de qualitat.
Els premis, a part de guardonar el millor oli d'oliva verge extra, també reconeixen altres varietats i categories, com són: l'oli d'oliva verge extra de producció ecològica i l'oli d'oliva verge extra de producció convencional, que alhora distingeix entre afruitats verds amargs, afruitats verds dolços i afruitats madurs.
Categoria "Olis d'oliva verge extra de producció ecològica"
En aquesta modalitat, el premi ha recaigut en Molí dels Torms, SL, dels Torms (Lleida). L'oli es defineix com afruitat i complex d'oliva verda, amb notes de poma i també es percep una mica de poma madura, en un conjunt molt equilibrat. D'entrada és dolç, lleugerament amarg, una mica més picant i ametllat.
En aquesta categoria, els finalistes han estat la Almazara Ecológica de la Rioja, d'Alfaro (La Rioja), i Explotaciones Agropecuarias La Moncloa, SA, de Mascaraque (Toledo).
Categoria "Olis d'oliva verge extra de producció convencional"
- Olis afruitats verds amargs
En aquesta modalitat, el jurat ha decidit concedir el premi a Manuel Montes Marín, de Priego de Córdoba (Còrdova). Es tracta d'un oli fruitat molt intens d'oliva verda, equilibrat, harmònic i complex. Entre les seves notes constitutives, fonamentalment verds, apareix la poma, l'herba, l'ametlla i la canyella. En boca és molt aromàtic, ametllat i amarg, i picant d'intensitat mitjana-alta, tot això molt equilibrat i persistent.
En aquesta categoria han resultat finalistes: Aceites San Antonio, SLU, d'Arjona (Jaén), i Aroden, SAT, de Carcabuey (Còrdova).
- Olis afruitats verds dolços
En aquesta modalitat, el premi ha recaigut en El Labrador, SAT, de Font de Piedra (Màlaga). El seu oli es defineix com afruitat intens, complex, d'oliva verda, herba i tomaquera. En boca és molt aromàtic, persistent i amb molt de cos. Dolç d'entrada, presenta un amargor mitjana, una mica més picant i ametllat, tot això molt equilibrat.
Els finalistes en aquest apartat han estat S.C.A. Olivarera La Purísima, de Priego de Córdoba (Còrdova), i Almazara San Joaquín de Agramón, SL, de Agramón (Albacete).
En aquesta modalitat el premi ha estat per la Canaleja, SL, de Mèrida (Badajoz). És un oli afruitat intens d'oliva, amb barreja de notes verdes i madures. Destaquen la poma i el tomàquet verd, l'herba amb intensitat lleugera, i amb més intensitat en les notes d'altres fruites madures i l'ametlla, també madura. En boca és d'entrada molt dolç, lleugerament amarg, una mica més picant i molt ametllat, en un conjunt molt equilibrat.
Els finalistes d'aquesta categoria han estat Agroexplotaciones Tocumen, del Carpio de Tajo (Toledo), i Molí La Boella, SL, de la Canonja (Tarragona).