El DAAM i FMR, amb l'ocupació en el món rural català
Com superar la disminució de la densitat de població rural i la seva dispersió, com enfortir el paper dels diferents agents del territori i de quina manera es dinamitzen les potencialitats locals de negoci i ocupació, han estat alguns dels eixos temàtics de la jornada "Emprenedoria i Foment de l'Ocupació en el Medi Rural", organitzada per la Fundació del Món Rural Experts amb la col·laboració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).
Detall del programa de la jornada. Font: Fundació del Món Rural.
En el marc d'aquest acte, celebrat a Lleida, s'han exposat estratègies per al foment de l'emprenedoria i de l'ocupació adaptades a les especificitats locals de les zones rurals de Catalunya. També s'ha presentat la publicació "Emprenedoria i Foment de l'Ocupació en el Medi Rural", que recull les principals aportacions i conclusions de la jornada de Bones Pràctiques Europees en Emprenedoria i Foment de l'Ocupació en el Medi Rural, organitzada el juny de 2010, i en la que es va aportar experiències de França, Itàlia, Regne Unit, i Finlàndia.
Els factors de desenvolupament econòmic i de generació d'ocupació en el món rural
Les zones rurals representen més del 80 per cent del territori de la Unió Europea (UE) i acullen, aproximadament, el 25 per cent de la població. Actualment, són la base d'un ampli ventall d'activitats econòmiques que van molt més enllà de les estrictament relacionades amb la pagesia. Polígons industrials, centres de serveis tecnològics, serveis d'abastiment d'aigua i energia, boscos comercials, complexos turístics, pistes d'esquí, cultius agrícoles, empreses de serveis..., tot plegat forma part de l'entramat econòmic existent al món rural.
La pèrdua de població i de capital humà, l'envelliment, la manca de diversificació laboral i la manca de serveis, entre d'altres, són les problemàtiques vinculades històricament a les zones rurals. El fet que aquestes problemàtiques continuïn essent actuals posa de manifest que les polítiques aplicades fins ara presenten algunes mancances ja que hi ha una tendència generalitzada a considerar les comunitats rurals com un medi homogeni. Per aquest motiu, cal replantejar-se el disseny de polítiques enfocades a la realitat de cada país, regió, o poble i reconèixer les especificitats i característiques de cada zona rural.
Les potencialitats de les zones rurals
Les zones rurals presenten un potencial generador d'ocupació, es tracta d'actuar per posar en valor els recursos locals, com poden ser els boscos, el paisatge, i la gastronomia. El sector agropecuari continua tenint un paper destacat en l'economia de les zones rurals tant per l'activitat directa que genera com per les activitats i serveis que, indirectament, hi estan relacionats. Però en els darrers anys, altres activitats econòmiques vinculades a serveis, energies o industrials estan prenent protagonisme i demostren que hi ha potencialitats de desenvolupament en moltes zones rurals.
Per fomentar l'emprenedoria en el món rural, és imprescindible el suport per part de l'administració a les petites empreses, associacions i autònoms, però també l'elaboració d'estratègies específiques que considerin l'heterogeneïtat de cada comunitat rural a l'hora d'implementar aquest suport.
La Fundació del Món Rural ha impulsat aquest acte en el marc del seu projecte Ruralactiva, amb l'objectiu de contribuir a la dinamització econòmica de les comarques rurals catalanes a partir de l'impuls a l'emprenedoria.