RECERCA | 15/11/2017  UB

La UB impulsa un Doctorat Industrial sobre l’oli d’oliva en gastronomia

El Doctorat Industrial, que es durà a terme en el període 2017-2019, pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d'un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C.

Amb l’objectiu de reforçar el sector de l’oli d’oliva a Catalunya en l'àmbit de la restauració i la gastronomia, la Universitat de Barcelona i l’empresa Design Cook han signat un conveni marc que es concretarà, d’una banda, en la creació d’un Doctorat Industrial al voltant de l’oli d’oliva, i de l'altra, en la incorporació de l’expertesa en el camp de la consultoria culinària i gastronòmica als estudis gastronòmics que s’imparteixen al campus de l’Alimentació de la UB , a Torribera (Santa Coloma de Gramenet).

Una de les primeres accions d’aquest acord, signat per Joan Elias, rector de la UB, i el xef Carles Tejedor, de l’empresa Design Cook i promotor de la marca Oilmotion, ha suposat la promoció d’un Doctorat Industrial que es durà a terme en el període 2017-2019. La finalitat és estudiar i investigar sobre l’oli d’oliva en gastronomia. Concretament, es pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques (sensorials) i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d'un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C. Aquesta recerca es durà  a terme amb el Grup de Recerca en Lípids i Compostos Bioactius (LiBiFOOD), ubicat al campus de l’Alimentació de Torribera i liderat per Francesc Guardiola, Stefania Vichi i Alba Tres, de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB). També col·laboraran en aquesta recerca les marques d’oli Finca la Gramanosa i Castillo de Canena.

Aquest conveni marc es promou des del campus de l’Alimentació de Torribera amb la participació de professors i investigadors del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, adscrit a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.

 

El més llegit

L’Oficina de l’Oli publica els primers perfils sensorials d’olis d’aquest any

Jornades tècniques de l’11 al 17 de novembre

El Govern aprova ajuts a promoure l’activitat econòmica a les zones rurals