DENOMINACIONS D'ORIGEN | 04/05/2011  AlimenCat

Se celebra la primera edició dels Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli

Les cinc denominacions d'origen protegides d'oli d'oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– han organitzat els primers Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli, amb l'objectiu de guardonar els personatges i les institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen Protegida (DOP). En un acte celebrat al Palau Robert de Barcelona s'han lliurat els guardons a la reconeguda xef catalana Carme Ruscalleda, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, la investigadora M. Isabel Covas Planells i Santi Santamaria a títol pòstum.

logotip_cont_04_05_11

Font: Olis DOP catalans.

  

Aquests premis neixen per promocionar els productes de proximitat, donar a conèixer els olis catalans amb DOP a les àrees de gran consum, difondre les virtuts gustatives i els beneficis per a la salut, i alhora reforçar els valors de la gastronomia catalana a través dels productes tradicionals. Un fet remarcable d'aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l'esforç de milers d’agricultors.
 
L'acte de lliurament dels premis ha estat presidit pel conseller del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, qui ha expressat el seu reconeixement a l'esforç del sector productor, de les denominacions d'origen i altres representants destacats del sector alimentari per donar a conèixer les excel·lències d'un producte de gran qualitat, l'oli verge, que "és a més del producte estrella de la dieta mediterrània, ara patrimoni de la Humanitat, el nostre or líquid per situar-nos com a referent arreu del món en la producció de productes que ens alimenten i ens aporten salut". Pelegrí també ha subratllat que s'ha de millorar la comercialització de l'oli català, ja que "és de qualitat i no té res a envejar al d'altres zones, però cal que la gent el conegui".

 

Premis Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli 2011

Els premis de l'edició d'enguany s'han distribuït en quatre categories: Premi Olis Catalans a l'entitat, institució o grup; Premi Olis Catalans al cuiner, restaurador o gastrònom; Premi Olis Catalans a l'investigador, professional o dirigent; i, Premi Olis Catalans per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals.
 
  • El Premi Olis Catalans a l'entitat, institució o grup s'ha atorgat al Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
  • El Premi Olis Catalans al cuiner, restaurador o gastrònom s'ha lliurat a la xef de renom internacional Carme Ruscalleda.
  • El Premi Olis Catalans a l'investigador, professional o dirigent ha estat per M. Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Institut Municipal d'investigació Mèdica de l'Hospital del Mar de Barcelona.
  • El Premi Olis Catalans s'ha concedit, a títol pòstum, al prestigiós cuiner desaparegut recentment Santi Santamaria.