ALIMENTACIÓ I SALUT | 15/12/2009  Ruralcat

La fruita, amb pell o sense pell?

Les fruites, a més de contenir minerals, sucres i diferents compostos, són aliments rics en vitamines i fibra. Aquests nutrients es localitzen tant en la polpa com en la pell, encara que aquesta última acumula en general major quantitat de fibra soluble i certes vitamines.

Poma

Quan les fruites es consumeixen pelades, part d'aquests nutrients es perden, però s'eviten també els pesticides que s'acumulen en la part externa, tot i que també es poden eliminar rentant les peces abans del seu consum.

 

La pell com a font de fibra i vitamines

 

La pell és la part de la fruita amb major concentració de pectina, o fibra soluble, també present a la polpa, en menor mesura. Aquest nutrient és essencial a la dieta a causa de les propietats beneficioses que té per a l'organisme:

  • Incrementa la sensació de sacietat.

  • Afavoreix el manteniment i el desenvolupament de la flora intestinal.

  • Contribueix a que la bilis sigui més soluble.

  • Ajuda a regular el nivell de glucosa i colesterol en sang.

  • Combat el restrenyiment.

No obstant, el seu contingut a les fruites pot disminuir de forma significativa al pelar-les. En el cas de les pomes, es perd al voltant d'un 11 per cent de fibra i en les peres, fins a un 34 per cent o més. En fruites com els cítrics, cal retirar la pela justa per a eliminar la menor quantitat possible de pell blanca.

 

Rentar la fruita per no perdre vitamines

 

Les fruites aporten a la dieta quantitats significatives de vitamina C, beta-carotè pro-vitamina A i folats que, en general, desapareixen al pelar les fruites. La major part es mengen pelades ja que la seva pela és massa dura, però no convé seguir aquesta pràctica en les fruites de pell tova, com la poma, sinó rentar-les i consumir-les en el seu estat original, ja que el contingut de vitamina C a la pell és de tres a cinc vegades major que en la polpa. Per a evitar ingerir residus és recomanable un rentat meticulós de les peces amb aigua. Les més petites i delicades, es poden deixar en remull uns minuts i escórrer-les. Si es mengen fruites grans, com el meló o la síndria, s'aconsella rentar-les amb abundant aigua i fregar-les amb un raspall d'ús exclusiu abans de trossejar-les. Amb independència de la fruita que es consumeixi, convé rentar-se les mans amb aigua i sabó (millor si aquest té propietats desinfectants) abans de tocar-les, i fer-ho un altre cop si després s'han de manipular aliments cuinats. D'aquesta manera es limita el risc de possibles contaminacions creuades.

Informació relacionada