GUARDONATS PITA 2010 | 13/05/2011  RuralCat/DAAM

El Pastoret de la Segarra i SAT EDOA, premis PITA 2010

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha concedit el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) de 2010 a El Pastoret de la Segarra, SL, de Sant Guim de Freixenet (la Segarra), en la modalitat a l'agroindústria per a la implantació d'innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d'origen agrari; i, a la SAT EDOA 1446 CAT, de Sucs (Segrià), a l'empresa agrària per a la implantació d'innovacions dins del procés productiu. Ambdós guardons estan dotats amb 6.000 euros cadascun i s'han presentat a la convocatòria un total de 26 candidatures.

PITA_cont_13_05_11

Cartell dels premis PITA 2010. Font: DAAM.

 

Per una banda, s'ha atorgat el guardó a El Pastoret de la Segarra per la implantació, en una nova planta d'elaboració, de nous processos de producció de productes làctics, la qual cosa ha permès encetar una nova línia de postres que innova en l'elaboració i presentació del producte final. Pel que fa a l'empresa SAT EDOA, el guardó se li ha atorgat per la producció en hivernacle, calefactat amb biomassa, de cireres d'alta qualitat fora de temporada, les primeres a l'hemisferi nord, amb comercialització i venda a botigues gourmet d'arreu del món.  
 
També cal esmentar les dues candidatures que han estat nominades finalistes, amb una dotació de 2.000 euros per a cadascuna. En la modalitat de l'agroindústria, Embotits Estamariu, SL, de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), per la creació d'una empresa artesana que elabora productes originaris de muntanya, com ara donja i bringuera. Aquesta empresa s'ha adequat als temps d'avui amb les noves tecnologies tot donant resposta a les noves necessitats gastronòmiques. En la modalitat d'empresa agrària, ha estat finalista Sargaire, SL, d'Almacelles (Segrià) per l'adequació d'una explotació ramadera de vedells amb venda directa al detall de la seva producció; obtenen tota l'alimentació del bestiar en l'explotació mateixa i cerquen nous cultius i sistemes d'ensitjat a fi d'aconseguir una carn de màxima qualitat.
 

Premis per fomentar actuacions innovadores en el sector agrorural

El Departament va crear i convocar el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària a fi de fomentar i incentivar en el sector agrorural actuacions innovadores i capdavanteres que signifiquin una novetat tecnològica per a l'empresa i que representin un nou producte o procés independentment de la seva existència en el mercat.