AGROALIMENTACIÓ | 20/05/2011  AlimenCat/DAAM

El projecte Foodsme-hop aposta per les pimes

En els darrers anys, la dieta mediterrània ha anat cobrant cada vegada més adeptes entre els consumidors, conscienciats sobre la necessitat d'establir uns hàbits d'alimentació saludables que contribueixin a la prevenció de determinades malalties pròpies del segle XXI. Aquest tipus d'aliments ha representat una oportunitat per a la indústria agroalimentària del sud d'Europa. El desenvolupament de més productes sorgits de projectes de R+D+i ha permès a moltes empreses desenvolupar noves línies de producte i accedir a mercats d'arreu del món.

euro_100710cont.jpg

 

En canvi, en el context actual, les pimes continuen trobant dificultats importants, ja que els canvis constants d’un mercat global cada cop més competitiu fan més difícil compaginar la innovació i la recerca amb la producció diària.
 
Per aquesta raó, un consorci de set socis internacionals ha possat en marxa el projecte FOODSME-HOP, acrònim de Tutorització a pimes del sector agroalimentari de l’espai SUDOE per a l’inici de la seva activitat innovadora en el desenvolupament de productes saludables. El projecte s’ha acollit al programa d’Iniciativa Comunitària Interreg IVB Sudoest Europeu (SUDOE) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb un pressupost de més de 900 mil euros i una durada de dos anys. Aquesta cooperació entre centres de recerca tecnològica d’Espanya, Portugal i França preveu fomentar la innovació en el sector agroalimentari i donar suport a les pimes per al desenvolupament economicoindustrial a la regió SUDOE. L’IRTA és un dels socis del consorci esmentat en representació de Catalunya.
 

Les pimes tenen un gran potencial

 
Una de les principals motivacions del projecte rau en la informació obtinguda en diversos estudis que assenyalen que les pimes posseeixen un gran potencial d’innovació però que la manca de recursos humans i econòmics suficients, juntament amb un desconeixement general dels processos d’innovació, fan necessària a una estratègia d’actuació global per dur a terme aquest tipus de projectes. Per això, FOODSME-HOP pretén assessorar aquelles pimes que no disposen de recursos especialitzats per dur a terme projectes innovadors, sempre que mostrin una actitud proactiva davant aquest repte.
 
En el marc de la millora de la nutrició i de la salut, el projecte es desenvoluparà principalment en la cerca de solucions viables per a la reducció o substitució de sal, sucres, greixos i additius en productes alimentaris.
 
Per a les empreses que participin en el projecte, després d’una fase inicial d’identificació de les pimes que manifestin un alt potencial d’innovació, es definirà un sistema d’orientació a través del qual les empreses rebran suport en termes tecnològics i de gestió de la innovació. En una segona fase del projecte es preveu llençar una plataforma d’informació que contribuirà a augmentar el coneixement de les empreses sobre els aspectes i, finalment, es desenvoluparan projectes de demostració de productes alimentaris que responguin a les idees més innovadores de les pimes.
 
Tot i que el propòsit dels socis del FOODSME-HOP és treballar de manera continuada i directa amb un grup aproximat de 130 pimes, la informació i els productes generats en el marc del projecte estaran a disposició de qualsevol empresa del sector del sud d’Europa.