ESPÈCIES INVASORES | 23/05/2011  RuralCat/DAAM

Nou pla d'acció per combatre el cargol poma

El caragol poma actualment s'ha convertit en una espècie invasora molt perillosa per la seva extrema prolificitat, voracitat i resistència a les condicions adverses, la qual cosa fa que sigui capaç d'arrasar un camp d'arròs en els seus primers estadis, quan la planta està naixent. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha posat en marxa el Pla d'Acció 2011 per al control del caragol poma al Delta de l'Ebre, que afecta essencialment l'hemidelta esquerre i evitar la seva propagació a l'hemidelta dret.

cargol_cont_23_05_11

Exemplar de cargol poma adult. Font: DAAM.

 

El Pla d'Acció 2011 ha estat presentat en el Parc Natural del Delta de l'Ebre i, el director general d'Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, acompanyat d'Hernan Subirats, responsable del Pla, han explicat les mesures que es duran a terme. El pla ha estat establert per la Comissió Tècnica del caragol poma, de la qual formen part tècnics de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i de la Direcció General de Medi Natural del DAAM, a més de representants de les comunitats de regants i de Prodelta.
 

Estratègies de lluita contra la plaga

Les mesures de control establertes en el Pla d'Acció 2011 contra el caragol poma (Pomacea insularum) inclouen, a més d'una prospecció intensiva i la retirada manual dels caragols i les postes d'ous, diverses obres i determinades actuacions de contenció i/o eliminació en els canals i desguassos, la col·locació de filtres i barreres físiques, i la realització de tractaments químics en les zones i camps més envaïts. L'eixugada dels camps d'arròs durant l'hivern 2010/2011 també s'ha mostrat com una molt bona mesura per eliminar les poblacions de caragol poma, així com l'entrada d'aigua de mar en determinades zones terminals, ja que es tracta d'un caragol que únicament viu en aigua dolça.
 
En aquest aspecte, cal destacar que el passat mes de novembre es va aconseguir la visita del doctor Ravindra C. Joshi, provinent de les Illes Salomon, un reconegut expert mundial en la plaga. La seva visita a la zona del delta de l'Ebre va durar una setmana i va servir per determinar l'abast i la utilitat de les mesures que s'estan duent a terme, així com per adquirir nous coneixements.
 

Col·laboració amb el MARM i solidaritat europea

Per una banda, el DAAM manté contactes continuats amb el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) per tal que aquest financi part de les despeses necessàries per fer front a aquesta plaga. En aquests moments, ja hi ha un compromís del MARM per subvencionar bona part de les despeses necessàries de control, i fins i tot, ja s'han iniciat algunes de les obres previstes, com són les barreres de contenció en camps d’arròs.
 
Per una altra, la Comissió Europea, en el marc de la Directiva 2000/29/CE, relativa a les mesures de protecció contra la introducció en la Unió Europea (UE) d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació en el interior de la UE, va establir un sistema de contribució financera denominat “Solidaritat”, per assistir als diferents Estats membres en aquells casos en què les actuacions de lluita contra els organismes perillosos fossin especialment oneroses. En aquest marc, el DAAM, en col·laboració amb el MARM, ha presentat un expedient-dossier per demanar el suport financer a la Comissió Europea per a la lluita contra aquesta plaga. El pressupost total de les actuacions dutes a terme durant l'any 2010, així com les previstes per al 2011, ascendeix a quasi 3,5 milions d'euros, dels quals, si s'aprova el dossier presentat, la UE aportaria el 50 per cent.
 
Des de la confirmació de la plaga a Catalunya, el DAAM ha publicat una fitxa sobre la plaga i un full informatiu sobre les actuacions a dur a terme. També a través del seu web es facilita informació actualitzada als agricultors sobre les actuacions que s'estan duent a terme en forma d'avisos fitosanitaris de les diverses estratègies en els diferents moments del cultiu.