L'entorn urbà i el rural comparteixen cada cop valors més semblants
En una societat com l'actual, la globalització i l'obertura han significat canvis que han afectat també als sistemes de valors i a les percepcions que la societat té sobre diferents elements de la realitat. Analitzar si els valors són cada cop més compartits entre l'entorn urbà i el rural és el que pretén l'estudi "Valors urbans i valors rurals", promogut per la Fundació del Món Rural (FMR) i elaborat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Detall de la portada de l'estudi. Font: FMR.
Catalunya és un territori força heterogeni pel que fa a la seva geografia, física i social. La població està distribuïda de forma desigual al llarg del territori i aquest tipus de poblament ha condicionat diferències i especificitats socials i culturals depenent del territori. Segons l'informe, i en relació amb valors més destacats amb el món rural, els més significatius són els atribuïts a la solidaritat, l'ètica, el control social, la tradició i el poder. Pel que fa a les ciutats, destaquen altres valors com la igualtat, la tolerància, la seguretat i la llibertat i democràcia, així com la modernitat i l'aïllament social.
La visió urbana dels valors guanyarà terreny
En relació amb els valors més compartits tant en entorns urbans com rurals, a causa, principalment, de fenòmens com la globalització, destaquen l'educació, la salut, la mobilitat, la qualitat de vida i el medi ambient. A més, i d'acord amb les dades presentades en l'estudi de la FMR, la tendència de futur dels valors universals compartits per l'entorn urbà i rural conduirà a què la visió més pròpiament urbana dels valors impregni la visió rural.
També cal destacar que en els entorns urbans és on s'atribueix un major valor al temps lliure. Aquesta constatació s'argumenta majoritàriament per una sensació de manca de temps que és més present en les ciutats que no pas en el camp. Tot i així, el més probable és que aquesta sensació sigui cada vegada més compartida entre tots dos entorns en el futur i que augmenti el valor atribuït a aquest temps lliure en tot el territori.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, ha presidit la presentació d'aquest estudi en el marc d'una jornada organitzada per la fundació a la seu del Departament a Barcelona. El conseller ha destacat la importància dels valors i la seva significació per a la societat urbana i la societat rural, i ha subratllat la necessitat de compartir aquest valors, de crear sinèrgies entre les dues parts, i de sumar esforços per potenciar l'enriquiment mutu, en el marc d'una necessària convivència i compatibilitat. També ha afegit que cal potenciar allò que compartim i que cada cop ens assemblem més en valors com la modernitat (per la creixent homogeneïtzació de les formes i estils de vida en tot el territori), l'emprenedoria i la preocupació pel medi ambient.