NOVES TECNOLOGIES | 24/05/2011  RuralCat/DAAM

El DAAM i l'ICC impulsen l'agricultura de precisió a Catalunya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l'Institut Cartogràfic de Catalunya han signat un conveni de col·laboració per a l'impuls i foment de l'agricultura de precisió a Catalunya. En el marc d'aquest nou acord, està prevista la creació d'una comissió de gestió que tindrà com a objectiu la posada en marxa, el seguiment i l'avaluació de les actuacions de cooperació per desenvolupar l'agricultura de precisió i alhora formar grups de treball que portin a terme tasques d'investigació i disseny, així com la demostració pràctica d'aquestes mitjançant proves pilot que permetin decidir la validesa de la tecnologia emprada.

acord_cont_24_05_11

Josep Maria Monfort, Domènec Vila i Jaume Miranda durant la signatura del conveni. Font: DAAM.

 

En la signatura del conveni i, en representació del Departament, ha estat Domènec Vila, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, acompanyat del director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Josep Maria Monfort, així com el director general de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, Jaume Miranda.

 

Fer de l'agricultura catalana un referent

L'agricultura de precisió és l'eina que permet optimitzar la gestió de la parcel·la des del punt de vista agronòmic, mediambiental i econòmic. A més, posa a disposició dels empresaris agraris nombroses informacions que milloren la traçabilitat, la presa de decisions i la qualitat intrínseca dels productes agrícoles.
 
Actualment, l'agricultura de precisió està més desenvolupada en els països atlàntics on les condicions i la parcel·lació de les finques són diferents. Per aquest motiu, es vol disposar de dades adaptades a les nostres condicions a fi de poder crear instruments innovadors que permetin fer de l'agricultura catalana un referent.
 
De fet, l'agricultura catalana té un gran potencial de millora mitjançant l'aplicació de noves tecnologies de la informació i comunicació i també de noves eines tecnològiques com ara tractaments d'imatges de satèl·lits, sensors, robòtica i domòtica i variabilitat espacial dels cultius mitjançant l'aplicació de l'agricultura de precisió.
 
Amb la signatura d'aquest conveni s'exemplifica la voluntat del Departament d'esdevenir en un dels referents de l'agricultura mediterrània mitjançant la millora dels regadius, la gestió de l'aigua de reg, la gestió de nitrats, etc. També és una bona mostra de l'establiment de sinergies entre administracions per crear serveis innovadors i posar-los a disposició de les empreses i els empresaris agroalimentaris catalans.