Noves guies de pràctiques correctes d'higiene en les explotacions avícoles
L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha publicat tres noves guies de pràctiques correctes d'higiene avícoles (GPCH) per a les explotacions de producció de carn de pollastre, gall dindi i altres aus; ponedores comercials; i, reproductores i incubació. Aquestes GPCH han de ser una eina d'autocontrol per a les empreses i explotacions avícoles que faciliti el compliment dels requisits establerts en les diferents normatives (europees, estatals o autonòmiques) relacionades amb la seguretat alimentària.
Detall de la portada de la GPCH per a les explotacions avícoles de ponedores comercials. Font: ACSA.
Les guies van adreçades a tota la cadena de producció i distribució i, molt especialment, a les empreses i explotacions de producció avícola ja que, com a primera baula de la cadena de producció alimentària, han d'assumir la seva part de responsabilitat en la consecució d'uns productes segurs i de qualitat. Les condicions de criança, maneig, higiene i sanitat de les nostres explotacions són factors determinants en la qualitat i innocuïtat dels productes que se'n deriven.
La societat europea és cada dia més sensible als riscos associats al consum d'aliments i demanda uns aliments segurs, innocus, de qualitat i produïts respectant el medi ambient i el benestar animal. Per aquest motiu, la nova normativa europea en seguretat alimentària fa extensius els requisits en matèria d'higiene alimentària, medi ambient i seguretat alimentària a tota la cadena de producció.