Estudien la fixació i transmissió de preus de la cadena alimentària
Un consorci de 13 socis europeus ha posat en marxa el projecte TRANSFOP (les sigles en anglès de "Transparència dels preus dels aliments") amb la finalitat d'obtenir un major coneixement sobre els agents que determinen la fixació de preus i la transmissió dels canvis en els mateixos al llarg de la cadena alimentària europea. Acollit al Setè Programa Marc (7PM) de la Unió Europea i amb un pressupost d'un milió d'euros, el punt de sortida de la recerca és l'estudi de les variacions que pateixen els preus durant les etapes intermèdies i de venda al detall en la cadena de producció del sector agroalimentari, a més de l'efecte en l'ajustament del preus dels aliments en els diferents països comunitaris.
L'objectiu general d'aquest estudi, que compta, entre d'altres, amb la participació d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), és trobar mesures eficaces per respondre a canvis que poden transcendir, no tan sols en l'economia, sinó també en els hàbits alimentaris de la població.
La crisi alimentària i l'alça dels preus
Segons estudis recents, la naturalesa multifacètica de la crisi alimentària i la tendència a l'alça en el preu dels aliments en els últims anys podrien indicar una relativa escassetat, a curt termini, dels productes de primer consum. A més, tant la diversitat en els costos que es produeix d'un país a un altre, així com la pujada dels preus detectada entre 2007 i 2008, estan repercutint de manera diferent en cada estat de la Unió Europea. En els països en desenvolupament, per exemple, el fenomen ha generat més d'una inquietud, donat que el cost dels aliments representa una proporció relativament elevada de les despeses totals dels consumidors.
En canvi, els mercats segueixen indicant una volatilitat molt més accentuada a nivell del productor que a nivell del consumidor, per tant, el debat sobre l'abast i les responsabilitats de la crisi alimentària està posant en dubte l'actual política europea.
"Emprant metodologies diferents, però complementàries, i analitzant els sectors productius de diferents països europeus, la nostra missió és la d'identificar els factors que determinen els processos de transmissió de preus en la cadena de producció agrícola", ha declarat Jose María Gil, director del CREDA i coordinador del grup de treball que, en el marc del consorci TRANSFOP, es dedicarà a l'estudi d'aquest sector. "A partir de la comparació entre les diferents regulacions, estructures comercials i estratègies empresarials de cada país, esperem definir unes pautes que poden ajudar a prendre mesures polítiques adients per afavorir la competitivitat del sistema agroalimentària europeu, amb especial atenció a les PIMES", ha afegit.
Al llarg dels tres anys de durada del projecte, els investigadors interactuaran amb els protagonistes de cada baula de la cadena productiva, amb la intenció d'elaborar conjuntament un possible pla d'acció que "permeti millorar la transparència dels preus dels aliments en cada país de la comunitat europea", conclou el director del CREDA, una fundació privada creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut d'Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).