GASTRONOMIA CATALANA | 25/05/2011  AlimenCat

Ferran Adrià  "La cuina no és un show, és una professió"

Poques coses queden per dir sobre Ferran Adrià. Alabat a mig món per la seva cuina avantguardista i revolucionària ha decidit tancar o, més ben dit, "transformar" el restaurant de Roses que l'ha portat a ell i al seu equip al cim de la gastronomia mundial per dedicar-se a la creació de El Bulli Foundation. La gastronomia i la tecnologia, el plaer de menjar i l'art de cuinar, la creativitat i la innovació, són conceptes que el reconegut xef català ha unit magistralment per a delit dels crítics i privilegiats que han pogut tastar els seus plats. Considerat per molts un geni de la cuina, hem entrevistat a Ferran Adrià, qui ens ha explicat quins són els seus projectes actuals i de futur i quina és l'essència i significat de El Bulli.

ferran_cont_25_05_11

El reconegut xef català Ferran Adrià. Font: © Maribel Ruíz de Erenchun.

Poques coses queden per dir sobre Ferran Adrià. Alabat a mig món per la seva cuina avantguardista i revolucionària ha decidit tancar o, més ben dit, "transformar" el restaurant de Roses que l'ha portat a ell i al seu equip al cim de la gastronomia mundial per dedicar-se a la creació de El Bulli Foundation.

La gastronomia i la tecnologia, el plaer de menjar i l'art de cuinar, la creativitat i la innovació, són conceptes que el reconegut xef català ha unit magistralment per a delit dels crítics i privilegiats que han pogut tastar els seus plats.

Considerat per molts un geni de la cuina, hem entrevistat a Ferran Adrià, qui ens ha explicat quins són els seus projectes actuals i de futur i quina és l'essència i significat de El Bulli.


Tickets és el nou restaurant de tapes que ha obert a Barcelona i serà l'únic, una vegada tanqui El Bulli. Fins a quin punt representa una continuació, una evolució o un trencament amb la cuina feta al restaurant de Roses?

Tickets és un concepte diferent, però l'essència i el sentiment és el mateix que tenim a El Bulli. L'objectiu de Tickets és que la gent gaudeixi, s'ho passi bé i sigui feliç mentre està amb nosaltres. Ens permetrà enfocar la creativitat en un altre espai i escena diferent, per la qual cosa, serà una evolució per nosaltres.

 

A Tickets treballa el seu germà Albert i els germans Juan Carlos, Borja i Pedro Iglesias, del Rías de Galicia. Què aporta cadascun d'ells al restaurant?

L'Albert aportarà el criteri, el coneixement i la creativitat gastronòmica, juntament amb el funcionament diari de la cuina. A El Bulli jo era el Pin i l'Albert el Pon, al Tickets l'Albert és el Pin i jo el Pon. Els germans Iglesias portaran la gestió empresarial i estructural del espai.


"Tickets és un concepte diferent però l'essència i el sentiment és
el mateix que tenim a El Bulli".

 

Des del 2010 imparteix cursos de cuina a la Universitat de Harvard, als Estats Units, i han acordat perllongar la seva col·laboració durant cinc anys més. Què creu que suposa per ells la seva cuina? Incorporarà alguna novetat o variació en el proper curs?

És una matèria nova per a ells, ja que mai abans s'havia estudiat seriosament a Harvard. Suposo que en tractar-se d'una matèria nova genera molta expectació. Cada curs serà diferent, cada any incorporarem punts per intentar que el curs es regeneri i creixi en qualitat any rere any.


El Bulli tancarà pròximament per dedicar-se durant més de dos anys a la Fundació El Bulli. Quins són els objectius d'aquesta fundació?

El Bulli no tanca, es transforma. L'objectiu és el de sempre, el que sempre hem seguit i que ens ha permès arribar fins aquí: gaudir, aprendre, ensenyar i seguir evolucionant en el nostre ofici.

 

"La cuina no és un show, és una professió que s'ha d'estimar i tenir passió per ella. Aquest és el leitmotiv de El Bulli".


Quina serà la utilitat de El Bulli durant aquest temps? Serà possible reservar?

El Bulli, durant la seva transformació, deixarà de ser actiu per un temps curt a causa de les obres que hem de realitzar. Estudiarem la possibilitat de fer algun sopar per a persones interessades en la gastronomia i que tinguin interès per ajudar a El Bulli Foundation.

 

La seva feina ha revolucionat la gastronomia a nivell mundial fent de la cuina un art, un show, una ciència... Aquest era el seu objectiu des dels inicis? Quin ha estat el seu gran leitmotiv professional? I el personal?

Mai havia imaginat arribar on hem arribat. Professional i personalment em sento una persona molt afortunada. El que sí he tingut molt clar és que la cuina no és un show, és una professió que s'ha d'estimar i tenir passió per ella. Aquest és el leitmotiv de El Bulli.


"L'objectiu és el de sempre, el que sempre hem seguit i que ens ha permès arribar fins aquí: gaudir, aprendre, ensenyar i seguir evolucionant en el nostre ofici".


És cert que Hollywood està interessat en produir una pel·lícula sobre El Bulli?

Arran de l'aparició del llibre Els aprenents de El Bulli, de Lisa Abend, hi ha hagut interès per part de Hollywood de portar aquesta història al cine però és un projecte que està en gestació.


Què opina sobre la dieta mediterrània i que la UNESCO l'hagi declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat?

Totes les iniciatives que afavoreixin i ajudin a la cuina són ben rebudes. Indubtablement, la dieta mediterrània és un aspecte vital en la nostra cuina i cultura.

Informació relacionada