Com podem adaptar els embotits tradicionals als hàbits de consum actuals?
De quina manera es poden adaptar els embotits tradicionals als hàbits de consum actuals? En les últimes dècades els mercats han detectat un interès creixent dels consumidors europeus cap als productes artesanals o tradicionals, és a dir, amb un circuit més reduït entre producció i venda. Per aquest motiu, la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han posat en marxa un projecte d'R+D, anomenat Embumad, amb l'objectiu d'adaptar els embotits tradicionals als nous hàbits de consum.
Font: IRTA.
El projecte, que compta amb un pressupost de 2 milions d'euros, concedits pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), es portarà a terme gràcies a la incorporació de 29 empreses càrnies catalanes.
Aconseguir embotits amb menys sal però el mateix sabor
A través d'aquesta acció de cooperació entre sector públic i privat, les parts implicades esperen obtenir productes carnis poc àcids, menys secs i amb un contingut de sal reduït, que els que es troben habitualment al mercat. La finalitat és la de situar en el mercat embotits curats amb una vida útil adient als nous processos d'elaboració, i capaços de mantenir les característiques organolèptiques i tecnològiques típiques d'un tradicional.
A més, la seguretat i qualitat alimentària s'han convertit en una de les principals preocupacions dels consumidors del segle XXI. Per això, es cercaran les fórmules per adaptar i optimitzar els processos d'elaboració i envasat i, al mateix temps, de garantir tant el sabor i les característiques peculiars com la seguretat d'aquests nous aliments.