HÀBITS DE CONSUM | 26/05/2011  AlimenCat/DAAM

El consum de productes ecològics augmenta malgrat la crisi

Amb l'objectiu de quantificar el coneixement i els hàbits de consum d'aliments ecològics dels catalans, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha presentat, per tercer any consecutiu, els resultats del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010, realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), a través de l'empresa TNS Demoscopia. L'informe constata que el consum de productes ecològics es manté i va creixent progressivament malgrat l'actual conjuntura econòmica. El preu i la dificultat a l'hora de trobar aquests productes continuen sent els principals obstacles per al seu consum.

compra_cont_26_05_11

Detall de la portada de l'informe de síntesi del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010. Font: DAAM.

 

La verdura, la fruita i els lactis són els aliments ecològics més consumits, seguits en importància pels ous, el pa, la pasta i els cereals ecològics. D'altra banda, el vi i els menjars preparats són els aliments ecològics amb una demanda minoritària.

 

Els resultats del baròmetre també indiquen que un alt percentatge de la població entrevistada, un 93,8 per cent, manifesta que ha sentit a parlar dels aliments ecològics i un 84,6 per cent de la població té una noció correcta del que aquests signifiquen. Una àmplia majoria dels que manifesta haver sentit parlar dels aliments ecològics en projecta una visió positiva (83,6 per cent) amb definicions com ara "aliments sans", "naturals" o "sense additius químics". Al mateix temps però, un 22,6 per cent apunta identificacions de tipus negatius com ara "preu excessiu".

 

El 35% de la població menja productes ecològics amb freqüència

El conseller del Departament, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit la presentació dels resultats del baròmetre d'enguany i ha informat que a través d'aquest estudi s'ha pogut confirmar que més de la meitat de la població catalana, un 51,2 per cent, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 35 per cent amb freqüència mensual i un 20 per cent de forma setmanal.

 

Per una banda, la gran majoria dels entrevistats que coneixen els aliments ecològics confia en què el producte certificat com a ecològic realment ho és (84,2 per cent) davant una minoria (13,4 per cent) que discrepa del segell de garantia. Tot i així, hi ha poc coneixement dels segells oficials existents (menys del 50 per cent).

 

Per una altra, gairebé la meitat dels compradors d'aliments ecològics enquestats (48,4 per cent) esmenta que, en algunes ocasions, ha adquirit productes convencionals per no trobar-ne d'ecològics, sobretot la carn. Tot i així, un 57,9 per cent afirma que en el darrer any ha percebut que la presència d'aliments ecològics en els establiments ha augmentat.

 

El Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010 també constata que el 64,7 per cent dels no consumidors d'aliments ecològics estarien interessats en consumir aquest tipus d'aliment. Malgrat això, només un 44 per cent estaria disposat a pagar un sobrepreu per adquirir aliments ecològics, que serien en especial verdures, llegums i fruites.

 

Actitud favorable a la utilització de productes ecològics als menjadors escolars

Un altra aspecte important que s'analitza en aquest baròmetre és la presència d'aliments ecològics a les escoles. En aquest sentit, el 26,7 per cent dels entrevistats que han sentit a parlar dels aliments ecològics té fills en edat escolar. D'aquests, un 34,1 per cent ha sentit a parlar als seus fills sobre els aliments ecològics arran d'alguna activitat desenvolupada a l'escola. En línies generals, existeix una actitud favorable a la utilització de productes ecològics als menjadors escolars, tot i que ha disminuït l'interès per pagar més per aquest servei.

 

L'estudi, que es realitza per tercer any consecutiu, s'ha portat a terme en dues fases. En primer lloc, s'han realitzat 1.200 entrevistes a població general resident a Catalunya. En una segona fase, s'han realitzat 400 entrevistes a compradors exclusius de la llar amb la finalitat de tenir mostra suficient d’aquest target i extreure'n resultats concloents.

 

Els interessats en ampliar la informació poden consultar el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2010 complet al web del Departament.