NOVETAT TÈCNICA | 15/11/2009  Ruralcat

Un robot lleidatà ajudarà a reduir costos i residus en granges de porcs

El Grup de Recerca en agricultura i ramaderia de precisió, agròtica i agrotecnologia de la Universitat de Lleida (UdL) ha enllestit la primera sèrie professional d'un sistema robotitzat intel·ligent, capaç de reduir costos i residus contaminants en granges de producció porcina.

Robot intel·ligent

Robot intel·ligent. Font: UdL

L'equip de la UdL, dirigit pel catedràtic Jesús Pomar, ha desenvolupat, i patentat, aquest sistema, en col·laboració amb l'Agriculture and Agri-Food Canada. Els resultats obtinguts en els darrers experiments demostren que aquests equips poden reduir el consum de proteïna i fòsfor en un 25%, la qual cosa suposa una disminució del 35 al 45% del nitrogen i fòsfor dels purins i un estalvi de 4 a 7 euros per porc engreixat.

 

Porcicultura de precisió i sostenible

 

Aquest avenç dóna, segons Pomar, "un fort impuls al desenvolupament del nou concepte de porcicultura de precisió i sostenibilitat de la producció porquina més respectuosa amb el medi ambient". A més, permet alimentar cada animal de manera automàtica segons les seves necessitats i rendiment, disminuint tant el cost de l'alimentació com la producció de residus contaminants. Un altre avantatge és que és capaç de mesurar paràmetres biològics, com ara:

  • L'evolució del creixement.

  • L'eficiència alimentària.

  • L'estat de salut de l'animal.

Conèixer totes aquestes dades, pot simplificar i abaratir també la fabricació i distribució de pinsos a les granges, una de les seves despeses principals. Fins al moment només s'han construït set robots, anomenats IPF (Intelligent Precision Feeder), tot i que Pomar preveu que en menys de tres anys es podrà disposar d'aquesta tecnologia a les granges, per la qual cosa s'han iniciat les proves precomercials i el redisseny de les màquines en format comercial.