ESTALVI ENERGÈTIC | 10/11/2009  Ruralcat

Un celler riojà pioner en l'ús d'energia geotèrmica per a elaborar vi

El celler de La Rioja, Regalia de Ollauri, serà el primer del món a utilitzar energia geotèrmica per a la producció de vi. Inicialment, està previst utilitzar-ho per a un dels seus vins, encara que es preveu incorporar aquest sistema energètic a tots els seus processos.

Celler Regalia de Ollauri

Font: Regalia de Ollauri

Els responsables del celler van presentar de manera conjunta el sistema d'energia geotérmica incorporat a les seves instal·lacions i el vi fet amb aquesta tècnica, denominat "Versum".

 

4.000 metres de tub i fins a 100 de profunditat

 

La instal·lació consisteix en la introducció de prop de 4.000 metres de tubs fins als 100 metres de profunditat, pels quals s'injecta aigua a la temperatura ambient, que retorna a la superfície a uns 18 graus. Una vegada en la superfície una bomba de calor converteix l'energia calorífica rebuda en fred o calor, segons sigui estiu o hivern. A més, aplica aquesta temperatura al procés de vinificació, que en alguns moments de l'hivern necessita una temperatura de 22 graus. Així, aquesta tècnica redueix considerablement l'esforç energètic que es necessita en èpoques fredes (que a causa de la diferència de temperatura amb l'exterior és molt important), per assolir aquests 22 graus. La línia de producció que inicialment contarà amb aquest procés suposa més del 15 per cent del total del vi elaborat pel celler Regalia de Ollauri, tot i que en els propers anys, preveuen estendre aquest procés a tota l'empresa. El celler ha invertit uns 250.000 euros a incorporar aquest sistema a la línia en la qual es produeixen unes 80.000 ampolles de vi. Segons els seus responsables, en quatre o cinc anys amortitzaran la inversió gràcies a l'estalvi energètic.