SECTOR OLEÍCOLA | 30/05/2011  AlimenCat

L'EFSA reconeix els beneficis de l'oli d'oliva

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha realitzat un dictamen científic sobre les propietats saludables de l'oli d'oliva i ha declarat que "el consum d'oli d'oliva ric en polifenols contribueix a la protecció del dany oxidatiu dels lípids en sang", és a dir, que augmenta el colesterol bo. L'aprovació d'aquesta al·legació de salut permetrà que el missatge sobre l'efecte protector de l'oli d'oliva verge sigui inclòs a les etiquetes del producte, conjuntament amb la recomanació de consum diari per tal que la protecció sigui efectiva. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'ha mostrat satisfeta pel reconeixement científic europeu als beneficis de l'oli d'oliva verge extra, que és el que acostuma a ser més ric en polifenols i, per tant, amb un major efecte protector sobre el sistema cardiovascular.

oli_cont_30_05_11

 

El dictamen europeu ha estat possible gràcies a l'aportació del grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l'Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM) i a la seva coordinadora, M. Isabel Covas. La investigadora ha estat recentment guardonada amb el Premi Olis Catalans que atorguen els productors de les cinc denominacions d'origen protegida (DOP) d'oli d'oliva de Catalunya. "Fa dotze anys que el nostre grup està estudiant els efectes de l'oli d'oliva verge en la salut i hem demostrat que el consum d'oli d'oliva augmenta els nivells de lipoproteïna d'alta densitat (HDL), el colesterol bo, i que això és directament proporcional al contingut de polifenols que conté", ha afirmat Covas.
 

Procediment per declarar un aliment saludable

L'EFSA és l'organisme de la UE responsable de l'avaluació dels riscos alimentaris i el que s'encarrega de realitzar declaracions sobre les propietats saludables de determinats aliments. Des del 2002, any de la seva creació, l'EFSA només ha validat un 20 per cent de les al·legacions de salut sol·licitades, la major part referides a principis actius i no a aliments. En aquesta ocasió, s'han aprovat també la relació entre les nous i la millora de la funció dels vasos sanguinis i l'efecte de la cafeïna en l'estat d'alerta i la resistència física.
 
Per validar l'al·legació realitzada a petició d'una o varies empreses, l'EFSA contacta amb els investigadors d'excel·lència en l'àmbit i examinen tots els estudis científics existents sobre el tema. Respecte a les dades presentades per aquesta al·legació en concret, l'EFSA ha conclòs que hi ha una relació de causa-efecte entre el consum de polifenols de l'oli d'oliva i la protecció de les partícules de LDL del dany oxidatiu. El colesterol alt és perillós, però el major perill és quan el colesterol s'oxida, perquè llavors pot fàcilment promoure l'aterosclerosi (acumulació de dipòsits de greix a les parets arterials).
 
La quantitat d'oli d'oliva verge que s'ha de consumir diàriament dependrà de la quantitat de polifenols que contingui cada oli, i que pot variar d'un oli d'oliva verge a un altre, però en general és recomanable consumir entre 25 ml i 40 ml diaris, és a dir, dues o tres cullerades soperes, quantitats que poden ser fàcilment consumides en el context d'una dieta equilibrada.