SECTOR PORCÍ | 31/05/2011  RuralCat/DAAM

Pernils Llémena, la primera empresa catalana que pot exportar pernils als EUA

L'empresa de productes carnis Pernils Llémena, ubicada al municipi de Sant Aniol de Finestres (Girona), ha estat la primera empresa catalana que s'ha autoritzat per exportar pernil curat de porcí als Estats Units (EUA), un dels països més estrictes a l'hora de permetre l'entrada al seu mercat. Actualment, només dotze establiments del sector carni espanyol disposen d'aquesta autorització i fins ara cap d'ells es trobava ubicat a Catalunya. L'empresa exportarà, en concret, a Califòrnia i Nova York a partir del 2012 gràcies a una resolució conjunta del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural (MARM) i l'Agència de Protecció de la Salut, encarregada de verificar el compliment dels requisits higiènics dels establiments autoritzats per exportar als EUA.

pernil_cont_31_05_11

Font: DAAM.

 

Pernils Llémena va començar la seva activitat el 1995 i durant els darrers anys, l'empresa ha dut a terme un important projecte d'inversió destinat a l'ampliació i millores en el procés de preparació i assecatge del pernil curat amb os. Aquesta inversió s'ha pogut beneficiar dels ajuts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en el marc del Programa de Desenvolupament Rural, al ser considerada pel Departament com a inversió prioritària pel seu caràcter innovador.
 

El sector carni a Catalunya

Catalunya és el primer clúster agroalimentari regional europeu, sumant l'activitat agropecuària i la indústria de transformació alimentària. Concretament, el sector porcí a Catalunya va sacrificar l'any 2010 un total de 17.023.435 porcs. Des de 1997, any en què a Catalunya es sacrificaven 10.588.674 porcs, el sector ha tingut un creixement exponencial motivat principalment per l'increment de l'activitat exportadora. Actualment, la producció catalana en sacrifici de porcí equival al 38 per cent de la producció estatal.
 
El sector carni català, tot i que en el darrer any ha tingut un increment menys pronunciat que en els anys precedents, no ha reduït l'activitat en cap moment malgrat el context econòmic actual i ha mantingut l'ocupació. Dels aproximadament 17.000.000 de porcs sacrificats a Catalunya l'any passat, a les comarques gironines se'n van processar 6.554.330, la qual cosa li dóna un important pes específic en el conjunt del país ja que representa el 40 per cent de la producció catalana de sacrifici de porcí. Sumades a l'activitat que es registra a les comarques de la Catalunya central arriben al 90 per cent de la producció catalana.