NOVETATS 2011 | 01/06/2011  RuralCat

RuralCat incorpora un nou apartat d'agrometeorologia

RuralCat, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ha desenvolupat un nou apartat que amplia i millora l'oferta a internet de les dades agrometeorològiques de Catalunya. L'espai es divideix en tres blocs principals: predicció meteorològica, dades agrometeorològiques i models agrometeorològics; i també disposa d'un apartat sobre la lluna i l'agricultura.

ruralcatnovetats2011cont.jpg

 

Aquest nou espai, que està inclòs dins el pla de novetats i millores previstes en el portal per al 2011, ja està disponible i es pot accedir des de la columna dreta del web, on conviurà amb l'antic apartat d'agrometeorologia durant un mes.
 
 
acces
 
 

Quantitat i qualitat de les dades

 

Com a servei pioner a Catalunya i des de RuralCat, el nou apartat d'agrometeorologia ofereix moltes més dades actuals i històriques al públic general i els usuaris del portal, estructurades en quatre apartats.
 
 
Predicció meteorològica
 
En aquesta secció es pot consultar la predicció del temps segons el SMC, tant a nivell de Catalunya, com de comarca i de municipi, que inclou:
previsionscont
  • El mapa del temps previst per al dia de la consulta i els dos següents.
  • El pronòstic comarcal del dia de la consulta i els dos següents, on es realitza una breu descripció de l'estat del cel, les precipitacions, temperatures, visibilitat, vent i estat de la mar.
  • Previsió de 8 dies. Aquest apartat dóna una informació meteorològica molt complerta per a cadascuna de les estacions climatològiques: temperatura mínima i màxima, probabilitat de precipitació, nuvolositat, tipus de precipitació, variació de la precipitació respecte al dia anterior, direcció del vent i estat de la mar.
  • Prediccions i avisos de baixes temperatures a nivell comarcal i a un dia vista. Es pot consultar tant la temperatura màxima com la mínima per a cadascuna de les comarques, així com visualitzar en un mapa aquelles comarques que tenen risc d'enregistrar temperatures inferiors als 3 graus.
  • Avisos de perill de calamarsa i tempesta a nivell comarcal i a un dia vista.
 
Dades agrometeorològiques
 
dadesagromet
En aquesta secció es poden consultar tant les variables meteorològiques com les agrometeorològiques per a cadascuna de les estacions climatològiques disponibles. En elegir l'estació climatològica desitjada, ja sigui seleccionant sobre el mapa, la zona on està ubicada, o bé utilitzant el buscador, en primer lloc es defineix la ubicació de l'estació mitjançant el nom del municipi, les coordenades UTM X, UTM Y i l'altitud. A més, dóna informació sobre la temperatura actual, la precipitació i la velocitat del vent. La diversitat de variables meteorològiques que es poden consultar depèn de si la consulta es fa diària, setmanal o mensualment.
 
  • Selecció horària: es pot disposar de les dades de la humitat (relativa, relativa màxima i relativa mínima), la pressió (pressió parcial de vapor), temperatura (temperatura, temperatura màxima, mínima, del termòmetre humit, del punt de rosada, del subsòl a 5 cm i del subsòl a 50 cm), la humectació en moll i en sec, precipitació, irradiància (irradiància solar global) i ETO (evapotranspiració de referència).
  • Selecció diària: es pot consultar la humitat (mitjana de la humitat relativa, humitat màxima i dia i hora a la que s'ha produït), temperatura (mitjana, màxima i hora a la que s'ha produït i mínima i hora a la que s'ha produït), precipitació (en el rang de 24 h) irradiància i l'ETO.
  • Selecció mensual: es pot consultar la precipitació (precipitació acumulada en el rang de 24 h i la precipitació) i l'ETO.
  • També es poden consultar tot un seguit de variables agrometeorològiques com els graus-dia i les hores-fred.
 
Models agrometeorològics
 
models2
En aquesta secció es mostren diferents models de plagues i malalties per controlar l'afectació d'aquestes en els cultius a partir de dades agrometeorològiques. Aquesta secció, que s'ampliarà i actualitzarà periòdicament, disposa ja d'un ampli ventall de models per determinar els risc de diferents plagues i/o malalties de fruiters (Motejat en pera i poma, Carpocapsa, Grapholita del presseguer, Anàrsia del presseguer, Pandemis heprana, Adoxophyes orana i Poll blanc del presseguer) i en vinya (Míldiu de la vinya).
 
 
La lluna i l'agricultura
 
Aquesta secció fa referència al possible efecte de les fases lunars en l'aigua, els animals i les plantes de la terra, a partir de les quals els agricultors que ho desitgin poder adaptar les feines del camp a les diferents fases lunars. L'usuari podrà disposar d'un mapa mensual on es mostra la fase de la lluna per a cadascun dels dies.
 
 
Durant la presentació d'aquesta nova aplicació als mitjans, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, conscient de la importància de l'agrometeorologia en la producció agrícola va elogiar la tasca realitzada, destacant que aquesta "eina integra dades i coneixement científic i en facilita l'accés a agricultors, tècnics i altres persones interessades".