I+R | 02/11/2009  Ruralcat

Un anell òptic mesura la grandària de les fruites

Un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha desenvolupat un nou dispositiu capaç de mesurar la grandària de les fruites, hortalisses i altres objectes de formes irregulars. A més, el nou sistema és molt més simple i versàtil que els sistemes convencionals.

Préssecs alineats per passar per l'anell òptic

Préssecs alineats per passar per l'anell òptic. Font: LPFTAG

La importància de determinar la grandària de fruites i hortalisses rau en el fet de permetre assignar mercats i preus diferents als diversos grups de mides i perquè facilita el maneig dels fruits en les indústries distribuïdores i transformadores del sector hortofructícola. El Laboratori de Propietats Físiques i Tecnologies Avançades en Agroalimentació (LPFTAG), integrat en el projecte TAGRALIA-CM de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), va ser l¿encarregat de desenvolupar l¿anell òptic amb l¿objectiu d'incrementar l'automatització en el maneig del producte en aquest sector.

 

Com funciona el sistema?

 

En aquest nou sistema el producte ha de passar, llançat a una certa velocitat, un sensor d'anell òptic que consisteix en un suport circular, en el qual van disposats un gran nombre d'emissors i receptors de radiació NIR (infraroig proper). Els emissors s'activen un darrere l¿altre a gran velocitat. Si no hi ha cap fruit travessant l'anell, tots els receptors "veuen" la llum projectada per l'emissor activat en aquest instant. En canvi, quan passa un fruit apareix una zona d'ombra corresponent als receptors tapats pel fruit. En aquest moment, es posa en marxa un tractament geomètric que desemboca en el càlcul de la grandària del fruit.

 

Beneficis del nou sensor òptic

 

El nou dispositiu és molt eficaç per a gairebé tots els productes, especialment els que són allargats, com són les pastanagues, cogombres o les barres de pa. De cara al mercat de consum en fresc, l'anell òptic permet la classificació del producte en grups de calibre o grandària homogènia, altrament conegut com calibratge. D'aquesta manera es poden assignar mercats i preus diferents als diversos grups de grandària. Finalment, el sistema també permet l¿empaquetatatge ordenat en safates, aprofitant millor el volum del contenidor de transport i augmentant la protecció del producte. Aquest sistema de medició obté bons resultats excepte en el cas d¿alguna varietat de la pera (Conference) en què el pesíol fa que el sensor "es torni boig".