CULTIUS EXTENSIUS | 02/06/2011  RuralCat

Nou full informatiu per a l'eficiència del reg del blat de moro a Girona

Ja està disponible un nou full informatiu dedicat a l'eficiència del reg del blat de moro a les comarques gironines, on els sistemes més utilitzats són el reg per solcs i el reg per aspersió. Aquest full informatiu indica com aportar adequadament l'aigua a la zona de les arrels del cultiu i com humitejar de forma uniforme el volum de sòl amb arrels, dues de les claus per aconseguir un reg eficient que influeixi positivament en el medi ambient i el benefici econòmic de l'explotació. També es fan recomanacions genèriques d'adobat de cobertora pel blat de moro.

reg_cont_02_06_11

Regs per aspersió i degoteig. Font: IRTA Mas Badia.

  

Amb un reg eficient s'obtenen produccions òptimes, consums ajustats d'aigua, estalvi energètic i una minimització de les pèrdues de nutrients. El reg per solcs i el reg per aspersió són els principals sistemes de reg que s'utilitzen en el cultiu de blat de moro a les comarques gironines i, encara que l'eficiència que es pot aconseguir en regs a pressió és més alta que en reg per solcs, amb un maneig òptim, es poden assolir eficiències de reg properes al 80 per cent.
 
Pel que fa a les recomanacions genèriques d'adobat, en el full informatiu es recorda que la determinació de la dosi de nitrogen és clau en el balanç econòmic del cultiu. Per a l'aplicació d'adob en cobertora s'aconsella decidir la dosi òptima en cada cas mitjançant el Servei d’Assessorament, que valorarà les aportacions d'adobs orgànics, la gestió del reg i la producció assolible.
 
Els Plans per a la millora de la fertilització agrària estan impulsats i coordinats pel Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER) i compten amb la participació de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAAM), així com d'altres entitats i institucions.