SANITAT VEGETAL | 02/06/2011  RuralCat/DAAM

Inici del primer tractament per combatre la flavescència daurada

La flavescència daurada és una malaltia, de ràpida propagació, que afecta la vinya i posa en perill la rendibilitat d'una explotació i el futur d'una zona vitícola. En la lluita contra aquesta malaltia, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) realitzarà, del 6 a l'11 de juny, el primer tractament a través d'una aplicació aèria als principals municipis catalans afectats per la plaga, que són: Calonge, Vall-llobrega, Palamós, Llançà, Colera, Capmany, i part de Palau Saverdera.

vinya_cont_02_06_11

  

La lluita contra la flavescència daurada es basa en dues actuacions fonamentals: aplicar insecticides contra el vector i sanejar les vinyes afectades arrencant els ceps malalts. Atesa la importància de la lluita col·lectiva, des de l'any 1997, el primer tractament el fa el Servei de Sanitat Vegetal per aplicació aèria en els principals municipis afectats. Les dates dels tractaments insecticides vénen determinades pel cicle biològic de la cicadel·la i poden variar d'un any a l'altre. Per aquest any, està previst aplicar el primer tractament del 6 a l'11 de juny; el segon del 27 de juny al 2 de juliol; i, el tercer, de l'1 al 6 d'agost.
 
El Servei de Sanitat Vegetal del DAAM comunica i difon els dies de tractaments a través del contestador telefònic de l'Estació d'Avisos de Castelló d'Empúries (972 45 43 41), del portal virtual Ruralcat , de la pàgina web del Departament, i del full setmanal del Diari de Girona dedicat a l'agricultura.
 

Una malaltia originària d'Amèrica del Nord

La flavescència daurada, causada per un fitoplasma i transmesa per una cicadel·la , es caracteritza per la coloració groga o vermella que prenen les fulles. Els ceps queden debilitats, amb absència de collita, sensibles al fred d'hivern, i es moren al cap de 2 a 4 anys. Un cep malalt no es recupera mai I l'arrencada del cep és l'única sortida. Els símptomes són visibles sempre després d'un any o més d'haver-se produït la infecció, apareixent a partir de la segona quinzena de juliol, i a l'agost és quan millor es poden observar.
 
Tant la malaltia de la flavescència daurada com l'insecte que la transmet són originaris d'Amèrica del Nord. Les primeres infeccions a Europa es van observar l'any 1955 a Armanyac i a Chalosse, al sud-oest de França, i fa pocs anys que va arribar a Catalunya. L'octubre de 1996 es varen localitzar tres focus situats als municipis d'Agullana, Espolla i Sant Climent Sescebes - Masarac, a la comarca de l'Alt Empordà, tots ells propers a la frontera, i el 2006 se'n va localitzar un altre a Calonge. Des de llavors s'ha anat controlant la malaltia, però actualment encara es detecta alguns ceps amb flavescència daurada i tota la zona de les comarques de l'Alt i Baix Empordà és zona de risc.