Granges lleteres i porcines de Girona convertiran els purins en biogàs
El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha acollit aquesta setmana la presentació del projecte europeu Geronimo II Bio-Gas, que promou, a partir dels purins de les explotacions de porcs i vaques, el biogàs com energia alternativa. Aquest projecte neix gràcies a la bona acceptació que va tenir la primera edició del programa Geronimo, desenvolupat entre el 2007 i 2009, i que va permetre divulgar entre els grangers europeus les energies renovables i la instal·lació de sistemes energèticament eficients a les seves explotacions. En el projecte, finançat en un 75 per cent per la Unió Europea, participen les cooperatives Llet Nostra i el Grup de Sanejament Porcí de Girona.
Així, Geronimo II Bio-Gas s'especialitza en el sector porcí i el de productors de llet, per oferir-los suport en la valoració del potencial de biogàs en les seves granges, capacitar-los en la preparació de plans de negocis robustos i en les estratègies de finançament i inversió de les instal·lacions de biogàs.
El projecte, impulsat en el marc del programa "Intelligent Energy Europe", compta amb una dotzena d'organitzacions procedents d'onze regions europees. La representació espanyola en aquest consorci recau en les cooperatives Llet Nostra i el Grup de Sanejament Porcí de Girona, que compten amb la col·laboració de l'empresa d'enginyeria Qnorm.
Cal destacar que Llet Nostra acull sis cooperatives lleteres catalanes (quatre de les quals són de les comarques gironines), amb una producció de 50.000 tones de llet. Pel que fa al Grup de Sanejament Porcí de Girona, aquest agrupa milers de grangers de les comarques gironines amb l'objectiu de coordinar i gestionar serveis relacionats amb la sanitat porcina.
El biogàs, una font d'energia amb futur
L'ús de la tecnologia del biogàs a les granges lleteres i de porcs ofereix grans beneficis per al desenvolupament rural i el medi ambient i també per garantir el subministrament elèctric descentralitzat. És una fórmula efectiva no només per millorar el tractament de grans volums de purins, que actualment són una amenaça ambiental, sinó també per reduir els costos energètics de les explotacions.
La conversió del biogàs en electricitat pot ser també una font d'ingressos si es comercialitza i el calor residual generat es pot emprar per a la calefacció d'habitatges i granges, tot reduint la dependència dels combustibles fòssils.