El CReSA investiga la transmissió vertical del Torque teno virus en porcs
El Torque teno virus (TTV) és un virus ADN que forma part de la família dels Anellovirus i que infecta a diferents espècies, entre elles al porc. Tot i que es considera que es transmet majoritàriament per via horitzontal, no es poden descartar altres possibles vies de transmissió com la vertical.
![Garrins Garrins](/documents/20181/126164/700725_garrins.jpg/254ded09-b50f-46ad-843d-8b082de4b458)
Font: CReSA
Tècnics del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) han realitzat dos estudis sobre la transmissió vertical del TTV en el porc. Els objectius de la recerca eren:
- Determinar la prevalença dels dos genogrups de TTV en mostres de semen i sèrum procedents de verros utilitzats per inseminació artificial.
- Analitzar mostres de calostre i sèrum procedents de truges gestants, així com sèrum de garrins nascuts morts procedents de les mateixes.
D'aquesta manera es pretenia determinar si la ruta sexual, així com la ruta transplacentària/intrauterina i la lactació són importants per la disseminació del TTV en porcí. Per a dur a terme l'estudi, es va utilitzat la tècnica de reacció en cadena de polimerasa (PCR).
Resultats i conclusions de l'estudi
La primera línea d'investigació va analitzar les mostres de semen i sèrum de 53 verros. La prevalença (proporció d'individus que presenten una malaltia) de genogrup 1 en semen i sèrum va ser del 55 per cent i del 64 per cent, respectivament, mentre que es va determinar una prevalença més baixa del genogrup 2 en el semen (32 per cent) i el sèrum (38 per cent). En el segon estudi es van analitzar 61 mostres de calostre (separant la llet de la fracció cel·lular), 10 mostres de sèrum de truges i 30 sèrums de garrins nascuts morts. El genogrup 1 es va detectar en un 26 per cent de les mostres de llet i un 38 per cent de les fraccions cel·lulars analitzades, mentre que la prevalença del genogroup 2 al component de llet i a la fracció cel·lular va ser del 31 per cent i 28 per cent, respectivament. Pel que fa a les mostres de sèrum de truja, un 60 per cent estaven infectades amb genogrup 1 i un 30 per cent amb genogrup 2. Els resultats obtinguts de l'anàlisi dels garrins nascuts morts confirmen una prevalença del 50 per cent i 7 per cent del genogrup 1 i genogrup 2, respectivament. La detecció de TTV en les mostres de semen, calostre i sèrum de truges i garrins nascuts morts confirma que la transmissió vertical juga un paper important en la transmissió del virus. Rutes de disseminació com la sexual, transplacentària/uterina i mitjançant lactació semblen ser freqüents i reforcen la idea que el TTV utilitza diferents vies per a potenciar la seva transmissió.