Els regants podran contractar l'electricitat igual que l'Administració
A partir d'ara, les comunitats de regants de Catalunya podran contractar el subministrament d'energia elèctrica a les instal·lacions de bombament en les mateixes condicions que l'Administració pública sempre que formulin la sol·licitud prèvia i que aquesta sigui acceptada per la Comissió Central de Subministraments. D'aquesta manera, es podrà obtenir un important estalvi en els preus de les tarifes elèctriques a les comunitats que treballen amb reg a pressió.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha realitzat gestions amb la Comissió Central de Subministraments i les comunitats de regants per tal que puguin realitzar la contractació de l'electricitat a preus més assequibles de conformitat amb l'Acord marc per a la contractació de subministraments. De fet, la Comissió Central de Subministraments ha redactat diversos acords marc per a la contractació pública centralitzada de les entitats que conformen el sector públic català, a través dels quals s'obtenen millors preus que els que normalment s'obtenen en l'àmbit privat.
Un estalvi del 8% en la factura elèctrica
Catalunya té actualment unes 900 comunitats de regants, 40 de les quals treballen amb equips de reg a pressió. Es tracta d'unes 84.000 hectàrees gestionades amb un sistema de regadiu més eficient en l'ús de l'aigua i que gràcies a aquest Acord marc es podran acollir a la contractació centralitzada en l'àmbit de la Generalitat.
En un primer càlcul realitzat pel Departament en comunitats de regants representatives del reg a pressió, s'ha constatat que amb aquesta nova modalitat de contractació es podrien obtenir estalvis d'un 8 per cent de mitjana en la facturació de l'energia respecte a la tarifa actual. Actualment les comunitats de regants contracten la seva energia en el mercat lliure.
Una aposta per la transformació i modernització dels regadius
La superfície de regadiu gestionada amb reg a pressió a Catalunya s'incrementa any rere any gràcies a l'aposta del Departament per la modernització del regadiu així com per les noves transformacions. Està previst que a Catalunya, l'any 2013, s'arribi a 102.000 hectàrees de superfície de reg gestionada a través d'aquest sistema eficient amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi d'aigua respecte a la quantitat consumida en els regadius tradicionals per gravetat.
En aquesta línia, cal recordar també que el passat mes d'abril el Departament va publicar l'ordre d'ajuts a la implantació de reg d'alta eficiència a l'interior de finques particulars per la instal·lació d'un sistema de reg a pressió (aspersió o localitzat) a través d'una línia de préstecs al 0 per cent d'interès.