EXPLOTACIONS LLETERES | 04/10/2009  Ruralcat

Consideracions prèvies abans d'enviar una vaca de llet a l'escorxador

Una de les decisions més complicades que ha de prendre el ramader de boví de llet és triar entre mantenir una vaca o sacrificar-la. Segons un estudi dut a terme a les universitats de Wisconsin-Madison i Pennsilvània, hi ha cinc aspectes a valorar abans de prendre aquesta determinació.

Vaca lletera

La rendibilitat d'una explotació bovina lletera depèn entre d'altres factors, però principalment, de la productivitat del ramat. Hi ha diversos factors que influeixen en aquesta productivitat que han de ser considerats, per decidir si convé sacrificar l'animal o tornar a iniciar un nou cicle productiu.

 

Cinc factors a valorar

 

Els ramaders, a l'hora de decidir sobre el futur del bestiar, hauran de valorar els següents cinc elements:

  • Intervals de temps entre parts: si els intervals entre parts superen els 16 mesos podria resultar més rendible sacrificar la vaca que mantenir-la.

  • Continguts de cèl·lules somàtiques: les vaques que tenen mastitis entre el part i la primera inseminació precisaran més inseminacions per concepció. També, les vaques infectades amb mastitis tenen una major incidència d'avortaments entre els dies 45 i 150 després de la concepció.

  • Problemes sanitaris post part: no expulsar la placenta dintre d'un període de 12 hores després del part pot conduir a metritis (inflamació de l'úter), si no es tracta. No mostrar signes del cel o tenir ovaris cístics són altres problemes que també poden conduir a la infertilitat.

  • Parts difícils: els problemes en el part poden conduir a infeccions i infertilitat. Si després d'un part difícil es nota falta de cel caldria consultar amb el veterinari per a solucionar el problema o sacrificar l'animal.

  • Baixa fertilitat: la taxa de fertilitat (percentatge de vaques que conceben amb la primera inseminació) s'està reduint amb el pas del temps. Aquest percentatge era d'un 61% en 1950, d'un 50% en 1975 i 40% en 1997. Les vaques per sobre dels 150 dies en lactació ja han arribat a el seu màxim de producció de llet i cada vegada és més difícil que es prenyin, per tant, les vaques amb més de 175 dies de lactació són candidates al sacrifici.

No obstant, aquestes valoracions són només orientatives i ha de ser el ramader qui avaluï els pros i els contres d'enviar una vaca a l'escorxador o no, però sobretot s'ha de tenir en compte la producció de llet diària de la vaca.