SECTOR RAMADER | 10/06/2011  RuralCat

La seguretat dels pinsos, l'eix del 2on Congrés Internacional sobre Alimentació Animal

Lleida acollirà els propers dies 19 i 20 d'octubre el 2on Congrés Internacional sobre Alimentació Animal i Seguretat Alimentària, que aquest any està centrat en la seguretat dels pinsos, la situació actual i futura de la producció d'aliments per animals i els grans reptes que es plantegen. Aquest congrés neix fruit de la col·laboració entre el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), l'Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC) i el Col·legi de Veterinaris de Lleida, com un fòrum d'intercanvi de coneixement especialitzat i experiències, amb vocació clarament internacional.

cartell_cont_10_06_11

Detall del programa del congrés de Lleida. Font: DAAM.

 

Aquesta segona edició del congrés pretén l'abordatge dels diferents reptes que planteja la cadena productiva "del camp a la granja "i aspira a ser un referent per a la identificació de necessitats i possibles solucions a les problemàtiques reals en matèria de seguretat alimentària que planteja la cadena de producció de pinsos.
 
Tampoc faltarà una reflexió sobre les tendències reguladores futures, un debat sobre les matèries primeres, una revisió sobre els controls i anàlisis de riscos, així com un cop d'ull a les zoonosis i el paper que juga l'alimentació animal en la seva prevenció i control.
 

Potenciar i posicionar internacionalment els aliments d'origen animal

La producció de pinsos és una indústria de capital importància en l'àmbit de la seguretat alimentària, per ser la base de l'alimentació dels animals productors d'aliments. En els últims anys, les exigències europees en matèria d'higiene, control i traçabilitat dels pinsos han impulsat una estricta regulació sobre la base de determinades crisis alimentàries i de la creixent preocupació de la societat per la seva alimentació.
 
El sector productor de pinsos ha demostrat una capacitat d'adaptació i reconversió molt notable en els darrers anys, coincidint amb l'impuls a Europa de les exigències en matèria de seguretat alimentària i traçabilitat, i l'equiparació dels sistemes i requisits productius europeus. Els reptes actuals en matèria de sanitat animal, medi ambient, benestar i seguretat alimentària són estratègics per a potenciar i posicionar internacionalment els aliments d'origen animal i exigeixen un treball de formació i millora contínua.